Начало Здраве НЗОК: Няма да има ощетени хроничноболни

НЗОК: Няма да има ощетени хроничноболни

СПОДЕЛИ

НЗОК отговори на притесненията на общопрактикуващите лекари, че хронично болни пациенти ще получават по-малко безплатни лекарства

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да допусне да се приемат в Националния рамков договор (НРД) текстове, които да нарушат или да отнемат права на здравноосигурени лица с хронични заболявания. Това съобщиха от Касата, в отговор на изразените днес притеснения от общопрактикуващите лекари, че хронично болни пациенти ще получават по-малко безплатни лекарства.

Утре Надзорният съвет на НЗОК ще разгледа проекта на НРД 2020 – 2022, изготвен в резултат на двустранните преговори с БЛС. От Касата напомнят, че той се публикува, след като се приеме чрез подписване от Управителния съвет (УС) на БЛС и Надзорния съвет (НС) на НЗОК, съгласно изискванията на Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), уточняват от здравноосигурителния фонд.

До напрежението се стигна, след като д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област, сигнализира в отворено писмо, че според промените, предвидени в новия Национален рамков договор, личните лекари няма да могат да изписват повече от 3 препарата на хронично болни пациенти, а при комбинираните лекарствени продукти – не повече от два медикамента.

Междувременно от БЛС обявиха, че предложението е на Касата и че съсловната организация няма да подпише Националния рамков договор, ако текстовете останат.

Към опонентите на проекто-договора се присъединиха и от Федерация „Български пациентски форум“, откъдето заявиха, че подобно решение не само би нарушило конституционните права на пациентите, но е и „престъпление към най-бедната и болна нация в Европа“. От федерацията призоваха БЛС, като отговорен договорен партньор при обсъждането на НРД 2020, категорично да се противопостави на предложения, които са „в противовес с медицината и които застрашават здравето и живота на българските граждани“

Източник