Начало Култура Боян Ангелов представи новата си стихосбирка „Почти на поглед“

Боян Ангелов представи новата си стихосбирка „Почти на поглед“

Стихосбирката е получила финансовата подкрепа на Община Панагюрище и стиховете, включени в нея, са свързани с родното място на поета.

СПОДЕЛИ

Новата стихосбирка бе представена в столицата вчера

На 27 август т.г. в клуб „Парнас“ на СБП бе представена стихосбирката на Боян Ангелов „Почти на поглед“ /издателство „Богианна“, 2019/. Тя е получила финансовата подкрепа на Община Панагюрище и стиховете, включени в нея, са свързани с родното място на поета.

Думи за Боян Ангелов отправи Георги Йорданов, който сподели, че авторът следва сенките на своите предци, свързали съдбите си с героичната история на Панагюрския край.

Боян Ангелов: Да си български писател е привилегия духовна

За книгата и за нейния автор говориха литературните критици Благовеста Касабова и Иван Гранитски, писателите Матей Шопкин, Петър Динчев, Пенка Чернева, Венцеслав Пейков, Иван Есенски, Димитър Христов и Даниела Добрева.

Боян Ангелов подари на всички присъстващи новоизлязлата си стихосбирка и им благодари за тяхното приятелство и колегиалност

Талантливата Мирослава Атмаджова с дебют в литературния сайт Plovdivlit

Боян Ангелов е роден на 27 август 1955 г. в гр. Панагюрище. Завършил е философия и българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”, валдорфска педагогика и социална психология в Швейцария. Работил е като редактор и главен редактор в столични издания, в Министерството на културата, в Комитета за телевизия и радио. Завършил е аспирантура в Института за философски изследвания при БАН със защитен докторат. Председател е на Българо-Швейцарската академия за художествени науки и на фондация „Читалище 1870″, чието издание е възрожденското списание „Читалище”. От началото на 2013 г. е директор на издателство „Български писател”. Автор на 18 поетични книги, сред които: „А върху ножа – детелина”, „Тиара”, „Делтата на другия живот”, „Скали от вятър”, “Еос”, „Цветовете на тъгата”, „Съзерцание”, „Пристанище в средата на душата”, „Византийска мозайка”, „Отрицание на отрицанието”, „Разговор с мълчанието”, „Ъндърграунд” и др.

Автор е на книги с историко философска и литературно – критическа насоченост, съставител на енциклопедии и поетични антологии, стихосбирки. Негови поетични творби са превеждани на различни езици: руски, украински, немски, английски, френски, италиански, испански, японски, румънски, полски, унгарски, арабски, хинди и др. Превежда от немски, френски, руски и гръцки.

Член на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти.