Начало Култура Честит празник на Словото и писмеността!

Честит празник на Словото и писмеността!

СПОДЕЛИ

Казва се, че Константин Философ е дарил на нашия народ, както и на други народи, „писмената”, буквите. Дотогава славяните си нямали своя азбука и пишели с гръцки или други букви. Но Константин, приел по-късно духовното име Кирил, заедно с брат му Методий поемат тази важна мисия – създаването на славянската азбука. Превеждат също така Светото писание и разпространяват духовността, защитавайки правото на славянска книжовност и Слово, въпреки всички нападки от световните сили.

И днес, въпреки че свидната ни България е обект на атаки от варвари и безкнижници, макар мракът да опитва да превземе отвътре и отвън българските свещени земи, НАС НИ ИМА! Славянската духовна сила е устояла цели мрачни векове и СЛОВОТО е съхранило, и кодирало онази светла сила, която носим в душите си.

Върви, народ светъл, възродени! Силата ти не ще бъде отнета докато помниш! Учете, четете, пазете СЛОВОТО и вдъхновявайте децата си да търсят, пазят и обичат книжовността ни. Огънят на просвещението ще ни съхрани и в тези трудни времена, когато тъмнината се опитва да отслаби силата ни, да всее заблуда в умовете ни, да опорочи ценностите на децата ни. Знанието е сила!

Благословени да са всички учители, носещи факлата на познанието, всички знайни и незнайни пазители на познанието, съхраняващи Българския дух, всички носители на словото, и познанието!

Честит празник на славянската писменост и култура, българи! Гордейте се, пазете и почитайте Българския Дух!
България ще пребъде!