Начало Здраве Честит празник на здравните работници!

Честит празник на здравните работници!

СПОДЕЛИ

s1_176ad0fdd8f476865d39f70f39f304531

На 7 април светът отбелязва Международния ден на здравето. Датата е избрана с основаването на Световната здравна организация през 1948 г.

Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички – от световните лидери до хората във всички страни, да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост. Акцентирайки върху новопоявяващите се здравни проблеми, Световният ден на здравето дава възможност да се започнат колективни действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие.

Всяка година мотото на Световния ден е различно и акцентира върху определена тема, с която е ангажирана СЗО. Темата на кампанията през 2017 г. е “Депресия: нека да поговорим”. Над 300 милиона души по света страдат от депресия. Това психическо заболяване вече е причина номер едно за дълготрайно увреждане на здравето и загуба на трудоспособност. За малко повече от десет години обхватът на депресията е нараснал с повече от 18%. Равносметката е направена от Световната здравна организация седмица преди да обяви началото на кампанията си. Психическите терзания продължават масово да са обект на обществена стигма, затова и често остават скрити и непризнати дори от самите болни.

Новата кампания на Световната здравна организация е насочена и към здравните власти, с призива да положат повече усилия към психичното здраве на хората. Посланието “да поговорим” пък е отправено към всички страдащи, за които първата стъпка към лечението и подобряването може да бъде свързано с това, те да споделят за състоянието си с близък или със специалист. Депресията се характеризира с трайна липса на мотивация, чувство на тъга и апатия. Тя е основна причина за възникване на сериозни и животозастрашаващи поведенчески реакции като пристрастяване към вредни и нелегални субстанции, суицидни мисли, също и много болести, свързани със стреса и обездвижването като диабет тип 2 и сърдечно-съдови болести. В Европейския регион на СЗО депресията е причина за 128 хиляди самоубийства на година и терзае около 40 милиона души.

Днес своя професионален празник отбелязват всички български здравни работници – лекари, фелдшери и медицински сестри.

Ние от PIA-news смятаме, че лекарската професия е най-хуманната и затова използваме днешната дата, за да поздравим всички, работещи в системата на здравеопазването, като им пожелава здраве, лично щастие, много професионални успехи и удовлетворение от работата!