Начало Общество „Да изчистим България за един ден“ и през 2013

„Да изчистим България за един ден“ и през 2013

СПОДЕЛИ

Представители на общините от Пазарджишка област, институции и неправителствени организации участваха в днешната работна среща  на регионално ниво във връзка с инициативата „Да изчистим България за един ден“ При откриването й областният управител д-р Дончо Баксанов благодари на всички участници в миналогодишната инициатива, отличавайки образователните структури и заяви готовност Областна администрация да направи всичко, което е необходимо за успешното провеждане на тазгодишната кампания.

Ръководителят „Социални проекти“ в bTV Media Group Мария Лазарова и нейният екип представиха плана за действие  на „Да изчистим България за един ден” -2013, с уговорката, ако се наложат промени, те да бъдат своевременно обявени. Планира се кампанията да се проведе на 20 април, като по този начин се съчетае и пролетното чистене, което организират общините.Новото в кампанията, освен датата, е възможността общините сами да могат да маркират зони върху картата, която отново ще функционира. Тя ще има и мобилно приложение, а насочеността ще е и върху проучване извън населените места. Обмисля се и кампания "Най-чист регион", като критериите ще бъдат изработени от експерти. Само ПУДОС ще осигури два пъти повече чували – 35 хиляди. Българската асоциация за рециклиране, Асоциацията на земеделските производители и Асоциацията на зърнопроизводителите са партньори по извозването.

На 20,21 и 22 април депата ще приемат отпадъците без ограничения и без таксите, които общините дължат. Мария Лазарова отчете резултатите от миналогодишната кампания. В акцията на 12 май 2012 г. са взели участие 323 хил. доброволци, по този показател сме на  второ място в света , събрани са 26 хил. тона отпадъци, почистени са 530 незаконни сметища. По брой доброволци Пазарджишка област е на трето място в Южен Централен район с мобилизираните 10 хил. участници. В цяла Франция общият брой е бил 9 хиляди. За един ден са почистени 64  нерегламентирани сметища. Регионът е безспорно в челото по организираното участие на училищата и образователните институции, което е много обещаващо за формирането на навици и отношение сред бъдещето поколение, отбеляза мениджърът на  „Социални проекти“ в bTV Media Group Мария Лазарова.