Начало Бизнес Денят на миньора събра над 5 000 души в Панагюрски колонии

Денят на миньора събра над 5 000 души в Панагюрски колонии

СПОДЕЛИ

dm1  Над 5000 човека изпълниха на 30 август поляната пред сцената на „Асарел-Медет” АД в село Панагюрски колонии по повод честването Деня на миньора и празника на компанията. Тържествата започнаха с молебен за здраве и благополучие, отслужен в църквата „Свети Иван Рилски” от архиерейския наместник на Панагюрска духовна епархияпротойерей Атанас Манолов.

Сред гостите на тържеството бяха зам.- министърът на икономиката и енергетиката г-н Антон Павлов, областният управител г-н Иван Йорданов, кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки, кметове на други общини и населени места от региона, общински съветници, ръководители на държавни и общински институции, президентът на КНСБ Пламен Димитров, лидерите на миньорските синдикати инж.. Валентин Вълчев и инж. Владимир Топалов, мениджъри на фирми-партньори на дружеството и др.

dm4В приветствието си председателят на Надзорния съвет д-р инж. Лъчезар Цоцорков подчерта с гордост, че предприятието навлиза в юбилейната, 50-та година от основаването на си, която ще бъде чествана през 2015 година и отбелязана с множество инициативи. „Етапите на развитие, мащабността на проектите на „Асарел-Медет”, стратегическото му значение в национален план и високите дружествени стандарти допринесоха и дадоха възможност на много панагюрци да възпитат в себе си и децата си нова култура на общуване, основана на ценностната система на успелите хора. А това според мен е може би най-важното, макар че няма точно материално или статистическо измерение”, заяви проф. д-р Цоцорков. Той съобщи, че във връзка с юбилея компанията започва серия от инициативи, като първата от тях стана факт само преди три дни – откриването на фирмената експозиция. Предстои и освещаването на параклис на територията на дружеството, носещ името на света Богородица.

Председателят на Надзорния съвет на „Асарел-Медет” АД сподели още, че дружеството е доказало на практика, възможността да бъдат спазвани безусловно индивидуалните емисионни ограничения за опазване на околната среда при нулеви отклонения от нормите и без наложени текущи глоби или санкции. Друг впечатляващ резултат е нулевият трудов травматизъм в дружеството от 2012 г. досега, съобщи проф. д-р Цоцорков.

От приветствието му стана ясно, че само през 2013 г. „Асарел-Медет” АД е инвестирало над 65 милиона лева, а за настоящата година са планирани нови 108 млн. лв. Годишно в компанията се работи по над 200 проекта във всички направления и програми за устойчивото ни развитие.Добитата минна маса през 2013 г. е общо 42 милиона тона, а преработената медна руда – 12,4 милиона тона. Бе подчертано, че зад тези цифри се крият реални фирмени политики по внедряване на иновативни технологии, грижа за природата, безопасност и здраве при работа и социално-отговорно поведение. Това са и категориите, в които предприятието бе отличено от Българската минно-геоложка камара с четири браншови отличия по време на Националното честване на Деня на миньора на 18 август в София.

В словото си проф. д-р Цоцорков акцентира върху това, че най-големият капитал на „Асарел-Медет” са хората, работещи в него. Той сподели, че е изключително горд от това, че два дни по-рано е връчил отличията на 268 работници, от които 102-ма, избрани за най-добри в професията си, а останалите 166 – отдали над четвърт век от трудовата си кариера на дружеството.

„Асарел-Медет” е гарант за устойчивото развитие на отрасъла и за социално-икономическото развтие на община Панагюрище, подчерта в словото си зам.-министър Павлов. Областният управител Иван Йорданов заяви, че се гордее от това, че предприятие като „Асарел-Медет” АД е на територията на областта. Взаимодействието между община Панагюрище и „Асарел-Медет”, съвместните ни проекти, в това число за изграждането на многофункционална спортна зала за 2000 места и модерен медицински комплекс, са пример за успешен модел на публично-частно партньорство, заяви в приветствето си кметът на община Панагюрище Никола Белишки. Вие имате шанса да работите в едно от най-добрите български предприятия, обърна се колектива на „Асарел-Медет” АД президентът нна КНСБ Плламен Димитров..

След тържествената част празнуващите се насладиха на изпълненията на Орлин Павлов, Глория и Йорданка Христова. Асарелци, техните семейства, ветераните от компанията, много жители и гости на Панагюрище и Панагюрски колонии аплодираха Теодосий Спасов и неговия бенд, както и таланта на танцьорите от фолклорен танцов състав „Тангра” към Народно читалище „Искра” в село Попинци, духовия оркестър „Делчо Радивчев” към читалище „Виделина” – Панагюрище и мажоретките от Обединения детски комплекс в Панагюрище.

По традиция се изви и дълго фирмена хоро, което поведоха председателят на Надзорния съвет на „Асарел-Медет” АД и фирменият знаменосец Иван Раленеков, минен инженер с 35-годишен непрекъснат трудов стаж в предприятието.

dm2

dm3

dm