Начало Общество Денят на референдума в община Панагюрище стартира нормално

Денят на референдума в община Панагюрище стартира нормално

СПОДЕЛИ
restorant

В неделя, 27 януари, в България се провежда Национален референдум, на който се отговаря на въпроса "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".

Изборният ден в община Панагюрище стартира в 6:00 и до момента тече нормално. Първите данни за избирателната активност очаквайте малко по-късно.

В община Панагюрище има 30 секции. В този брой е включена и единствената специализирана секция в общината в МБАЛ Панагюрище. Общият брой на избирателите, които могат да дадат своя вот на референдума е 23 435 души.

6 949 120 е общият брой гласоподаватели, включени в избирателните списъци.
За да бъде валиден референдумът в него трябва да участват поне 4 345 450 души, колкото са дали вота си на последните парламентарни избори, и повече от половината да са отговорили с „да". При активност над 20 на сто Народното събрание е длъжно да обсъди темата.

До искането за провеждане на референдум се стигна след като през март миналата година мнозинството на ГЕРБ в парламента прие решение за прекратяване на строежа на АЕЦ „Белене", а в отговор от БСП започнаха подписка за свикване на допитване за изграждане на атомната централа.

През юли левицата внесе събраните над 700 000 подписа за свикването на допитването. След проверка на ГРАО над 500 000 от тях се оказаха валидни. Това бе достатъчно да бъде организирано допитването.

По данни на националната статистика хората с право на глас у нас са 6 119 757 души. Според списъците на служба ГРАО към МРРБ право да участват в допитването имат 6 949 120. 800 000 души присъстват в избирателните списъци, защото в тях са вписани и хората, които постоянно пребивават зад граница, но имат адресна регистрация в България. А преброяването отчита само живеещите тук граждани, обясниха от регионалното министерство след обвиненията на опозицията за мъртви души в списъците.

Референдумът е първият в България след промените през 1989 г.

Всеки български гражданин с избирателни права, който желае да упражни правото си на вот, може да стори това в секцията по негов постоянен адрес, като се легитимира със своята валидна лична карта пред секционната избирателна комисия.

След като предостави своята лична карта, от секционната избирателна комисия гласоподавателят получава бюлетина и плик и с тях влиза в кабината за гласуване, където отразява със син химикал знака "хикс" в едно от избраните от него квадратчета. Те са с отговори "да" и "не" по поставения въпрос за референдум: "Да се развива ли ядрената енергетика на Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала".

Единствено знак "хикс", написан със син химикал, е допустим при изразяването на волята на гласоподавателя. В кабината за гласуване ще бъде поставено и специално табло, което да указва този знак. След като отрази своя вот, гласоподавателят поставя бюлетина в плика, излиза от кабината за гласуване и пуска плика в прозрачната изборна урна. Подписва се в избирателния списък и взема своя документ за самоличност.

Всички граждани, които са си изгубили свои лични карти, или тя е открадна, унищожена, повредена или с изтекъл срок на валидност, да се съобразят с това обстоятелство и първо да посетят съответните управления на полицията и да подадат заявление за нова лична карта, а оттам за целите на референдума и гласуването, ще получат служебна бележка, с която да се легитимират само пред секционната избирателна комисия.

Над 14 000 полицаи ще охраняват секциите при провеждането на националния референдум днес, съобщиха от пресцентъра на МВР, цитиран от Фокус. Предприети са мерки за обезпечаване на обществения ред и сигурността на гражданите. Проведени са срещи със секционните комисии по места, уточнени са начинът и редът за взаимодействие с тях.

Охраната на секциите бе поета в събота. Полицаите ще извършват охрана извън секциите.

При поискване от председателя на секционната комисия полицейските служители ще вземат отношение при констатиране на нередности и нарушения на обществения ред и в помещенията за гласуване.