Начало Интервюта Дидка Карайлева: Извънредната ситуация ще спомогне за ефективността на връзката семейство-училище

Дидка Карайлева: Извънредната ситуация ще спомогне за ефективността на връзката семейство-училище

СПОДЕЛИ
Реклама
финанси

Вече почти месец учителите обучават децата отдалеч, а себе си – съвсем в първо лице единствено число. Родителите пък получиха неочаквания шанс да „влязат в обувките“ на учителите и лично да проследят отблизо лесна работа ли е преподаването. 

В началото на първата седмица от старта на дистанционното обучение всеки един от нас – редови член на обществото българско учителско, родителско и детско, бе хвърлен рязко в дълбоките и студени води на неизвестността с ясни и точни указания в една дума: „Плувай!“.

Каква е ситуацията днес, как се справят училищата в община Панагюрище с предизвикателството „дистанционно обучение“ – попитахме директорите.

Разговаряме с Дидка Карайлева – директор на ОУ „Двайсти април“

Как се справяте с онлайн обучението? Кои са най-сериозните затруднения?

Обучението в електронна среда стартира успешно още от самото му начало – 16 март. В почивните дни преди 16 март създадохме групи във фейсбук – в началните класове по паралелки, в прогимназиалните класове – по учебни предмети. Още от самото начало в обучението активно се включиха и учителите по ФВС, ИИ, ресурсните учители (те създадоха специални групи за работа с учениците със СОП), както и учителите в целодневна организация на учебния ден, които работят по самоподготовката на малките ученици. Работата във фейсбук групи продължи две седмици.

В момента, вече втора седмица, работим в платформата Майкрософт Тиймс, предложена от МОН. Почти 80 процента от учениците вече имат регистрации. Всички учители се отнесоха много отговорно, положиха много усилия да приобщят учениците и да ги мотивират за работа в тази необичайна за тях обстановка и среда.

Сериозно предизвикателство беше преминаването към работа в платформата Тиймс – наложи се учителите бързо да се ориентират в новата виртуална среда и да пренастроят  организацията си на работа, като паралелно с това продължиха да работят в групите във фейсбук, тъй като регистрацията на учениците отне доста време.

Проблем в момента е, че има ученици, макар и малко на брой – 12, които нямат устройства и интернет и не са обхванати.

Има ли и кои са положителните страни на тази необичайна ситуация?

Положителни страни на ситуацията:

  • Учениците са ангажирани и няма да се наложи да наваксват пропуснати знания и умения;
  • Учителите демонстрираха организираност, отговорност, екипност;
  • Установихме, че всъщност на децата им е интересно да общуват с учителя виртуално (така, както с приятелите), и новата за тях ситуация по-скоро ги мотивира. Ние имахме опасения, че ще бъде трудно да ги накараме да работят от разстояние.

Смятате ли, че занапред ще се подобри комуникацията между родители и учители?

Определено много родители споделиха с нас, че наистина не са подозирали какво всъщност представлява работата на учителя и наистина тази извънредна ситуация ще спомогне за ефективността на връзката семейство-училище.