Начало Интервюта Екатерина Футекова: Учителите за пореден път показаха своя професионализъм

Екатерина Футекова: Учителите за пореден път показаха своя професионализъм

СПОДЕЛИ

Вече почти месец учителите обучават децата отдалеч, а себе си – съвсем в първо лице единствено число. Родителите пък получиха неочаквания шанс да „влязат в обувките“ на учителите и лично да проследят отблизо лесна работа ли е преподаването. 

В началото на първата седмица от старта на дистанционното обучение всеки един от нас – редови член на обществото българско учителско, родителско и детско, бе хвърлен рязко в дълбоките и студени води на неизвестността с ясни и точни указания в една дума: „Плувай!“.

Каква е ситуацията днес, как се справят училищата в община Панагюрище с предизвикателството „дистанционно обучение“ – попитахме директорите.

Разговаряме с Екатерина Футекова, директор на ОУ „Проф.Марин Дринов“

Как се справяте с онлайн обучението? Кои са най-сериозните затруднения?

Бяхме изправени пред огромно предизвикателство, след обявяване на извънредното положение.

Ситуацията, в която попаднахме, беше непозната за всички участници в образователния процес. Наложи се бързо да се пренастроим и преминем към обучение в електронна среда.

В началото в нашето училище обучението се провеждаше основно в социалните мрежи- фейсбук- групи, вайбър, месинджър и платформата ZOOM. По-късно започнахме работа и в платформата Майкрософт Тиймс. Успешно използваме електронните учебници, видео уроци от Уча.се, Learning Apps.

Затрудненията, които срещаме са свързани с невъзможността някои от учениците да бъдат активни участници в дистанционното обучение, поради липса на електронни устройства и интернет. Има и такива ученици, които не се отнасят достатъчно отговорно към задълженията си в създалата се кризисна ситуация. Обучението в електронна среда не обхваща 100% от учениците, но смятам, че когато всички се завърнем в класните стаи ще предложим различни варианти и те ще успеят да наваксат пропуснатия материал.

Има ли и кои са положителните страни на тази необичайна ситуация?

Положителното е, че учителите за пореден път показаха своя професионализъм и че успешно могат да се справят във всяка извънредна ситуация. Те направиха много сериозна крачка напред и усъвършенстваха уменията си за работа в електронна среда.

Дигитализацията на образователния процес също бележи огромен напредък.

Много голям процент от учениците отговорно и съвестно участват в онлайн обучението и изпълняват поставените им задачи, с ясното съзнание, че това е начинът за продължаване напред по пътя на знанието.

Важно е да отбележим и незаменимата помощ и подкрепа, която получихме от родителите на нашите ученици.

Те ни се довериха, повярваха ни и в името на доброто бъдеще на децата ни станаха наши партньори в условията на извънредно положение.

 

Смятате ли, че занапред ще се подобри комуникацията между родители и учители?

Смятам, че занапред родителите и цялата общественост ще погледнат с други очи на българския учител. Учителите ще се ползват с полагащия им се авторитет.

Веса Барова: В СУ „Нешо Бончев“ имаме опит с онлайн обучението

Дидка Карайлева: Извънредната ситуация ще спомогне за ефективността на връзката семейство-училище

Дидка Пенева: Благодаря на колегите, които не казаха „не знам“ и „не мога“!