Начало Общество Директорът на ДГС- Панагюрище Петър Тодоров: Проблемът с незаконната сеч е общ

Директорът на ДГС- Панагюрище Петър Тодоров: Проблемът с незаконната сеч е общ

СПОДЕЛИ

"Не отричам, че има проблем с незаконна сеч в държавните горски територии – проблемът е главно с живеещи в ромските махали. За охраната на горските територии около населените места има създадена специална организация, като дежурствата се извършват денонощно от мобилни групи на Териториално поделение Държавно горско стопанство Панагюрище. Не малка част от нарушенията се извършват и в общинската гора,  а  охраната й би трябвало да се организира от общината. Но не смятам, че трябва да делим гората на държавна и общинска, защото проблемът е общ." –  това заяви директорът на Териториално поделение на Държавно горско стопанство – Панагюрище инж. Петър Тодоров по повод публикуваните в ПИА материали, свързани със сигнал за незаконна сеч в местностите Никулден и Магарешки рай край Панагюрище. "Възложил съм да се направи инвентаризация на нарушенията – колко са на територията на общинската и колко на територията на гората от държавния фонд.", каза още Тодоров и уточни, че от началото на 2013 година са съставени  20 акта и е задържана дървесина в размер на 5 кубически метра,  четири броя каруци, пет броя амуниции, два броя МПС-та, един брой моторен трион.  Голям  е и броят на съставените актове от Районно управление на Ггорите- Пазарджик.

На въпрос на ПИА каква е причината за отказа на предложението, отправено от общината за назначаване на щат на двама служители , които да охраняват общинската гора, Петър Тодоров отговори: "Действително, през 2012 г. е отправено предложение от Община Панагюрище, но то не е изпратено лично до мен, а  до ЮЖНО ЦЕНТРАЛНО ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ СМОЛЯН, към което се водм ние. Предложението е общинските горски територии да бъдат стопанисвани от  ДГС Панагюрище. То е обсъдено на заседание на УС на предприятието и не е прието. Основният мотив е, че ДГС-Панагюрище е едно от най-големите стопанства в рамките на района и то не може да се ангажира с охраната на допълнителни територии. Община Панагюрище би следвало да е предприела необходимите действия за опазването на териториите си."

Проблемът с незаконната сеч го има всяка година и в това отношение ситуацията в Панагюрище не е по-различна от тази във Велинград, Пещера или Ракитово, каза още Петър Тодоров и подчерта, че ДГС – Панагюрище е готово да съдейства на Общината там, където е възможно. Като пример Тодоров посочи, че за нуждите на социално слаби жители на общината от началото на м. януари и до настоящия момент включително се предоставя вършина и пънна дървесина.

Още по темата:

Кметът: Общината не бездейства срещу незаконната сеч

Кметът: Общината не бездейства срещу незаконната сеч

 

 

                              

 

   

1 КОМЕНТАР