Начало Интервюта Директорът на Исторически музей – доц. Атанас Шопов: Музеят има и социална...

Директорът на Исторически музей – доц. Атанас Шопов: Музеят има и социална функция

СПОДЕЛИ

Ден на отворените врати проведе в петък Исторически музей- Панагюрище. Всеки, който пожела да влезе имаше възможност да разгледа безплатно експозициите на музея, както и да се запознае отблизо с методиката на музейната работа. Специалистите бяха на разположение на посетителите, които имаха въпроси. За инициативите, посветени на 18 май-Международен ден на музеите, разговаряме с директорът на музея в Панагюрище доц. Атанас Шопов.

Г-н Шопов, Какво предлагате днес (бел. а.-петък) на посетителите на музея?
Днес ние предлагаме на посетителите да се запознаят с методиката на музейната работа. Инициативата "Отворени врати" е доста популярно понятие. Правят го училища и всякакви други институции. Това е вид особена реклама, по-точно представяне на това, което се прави в дадена институция. Всички наши служители знаят как да се отнасят към посетителите още от входа на музея. Всички, които желаят могат да се запознаят с една презентация за това към какво се стремим в музея, какви са нашите цели и идеи, кои са партньорите ни – общината, институциите. Искаме да покажем на хората, че работата в музея не е просто да се седи зад компютъра. Преди това специалистът трябва да издири редица документи, защото не всичко се намира в интернет. Музеят работи с автентичност, а не със второстепенни документи.

Отбелязвате също и 70 години Професионална музейна експозиция, имате ли статистика колко хора за този голям период от време са минали да я видят?
Аз специално такава статистика нямам, но неминуемо посетителите са много повече от стотици хиляди човека.

Какви са инициативите ви по случай Международния ден на музеите – 18 май?
Инициираме и ще проведем една среща на поколенията. Поканили сме бивши служители на музея или родственици на бивши служители. Именно на тази среща ще обменим някои мисли, ще чуем какво мислят нашите ентусиасти – предходници. Ние пък ще им споделим какво смятаме да направим за в бъдеще. Всяко начало е трудно и е възможно да имаме много пропуски, но факт е, че началото ще бъде поставено. Имаме и идея да подготвим определени символи, с които да почитаме наши служители. Тази идея ще бъде изследвана във времето, ще създадем традиция и ще я поддържаме. В 17.30 часа сме поканили бившите служители, а музеят ще бъде отворен до 23.30 вечерта на 18-ти, като част от нощта на музеите. Екип на музея е подготвил една хубава презентация, бих казал един филм. Той проследява историята на музея. Аз казвам още, че филмът има край, но с продължение, защото ще има един завършек, но нещата ще продължат до есента, когато ще финализираме инициативите с една голяма изложба за музейното дело в Пангюрище.

Забелязва се оживление в музея, на какво се дължи?
Според мен най-вече на колектива, на по-добрата реклама, особено чрез новия сайт, който си направихме. Билбордовете са временно явление, докато сайтът е една постоянна реклама на дейността ни. Всички знаят къде е Панагюрище, пътищата в известна степен са поправени. Трябва да се разшири дейността с турооператорските агенции и да се засили връзката на музея с бизнеса, защото посетители в града идват, но бързо си отиват. Често ме питат какви приходи реализираме. Държа да обясня нещо. Ние приходи реализираме, но има ли Ден на отворените врати, входът е безплатен. Има ли Нощ на музеите, входът също е безплатен. Трябва да се знае, че музеят има една социална функция. Целият свят е в криза, но в други страни музейното дело се дотира сериозно. Свежите пари, които могат да постъпят в България, нещо като трамвайно билетче в криза, са парите от културата. Аз благодаря на обшината, че имаме голямо съдействие при решаване на проблемите в културата.

Подготвя се нова изложба, кога ще бъде открита?
Тази вечер в 18.30 часа откриваме изложба, която допълва настоящата – "Свободата.net". Авторите са възпитаници на местната школа с ръководител Паца Христова. Едни от тях са се реализирали в различни области, други са станали професионални проспериращи художници. Те ще гостуват днес(бел. а- петък) в музея. Пристига един панагюрски художник, който не е излагал свои картини в града ни. Това е Стефан Божков. Вече водим разговори с него да направи една самостоятелна изложба в родния си град Панагюрище. Очакваме да дойде и журналистката Елена Йончева. Тя има родова връзка с Панагюрище. Един контакт и една реклама повече за музея никога не е излишна. Всеки може да прави реклама с много пари, но ние трябва да оптимизираме средствата до минимум в кризата. Стремим се да правим нови неща, дори и да получим критика, важно е да се работи. Ето и днес оставаме след работно време за изложбата. Служителите ни са нонстоп в музея, не си вземат и обедна почивка дори.

Приключи гостуването на оригинала на Панагюрското златно съкровище, колко посещения отчитате?
Това беше вторият път, когато оригиналът идва у дома. Само по спомени се говори, че след 1949 г. съкровището е идвало в Панагюрище един път за около половин ден. Никой не е сигурен и категоричен, че оригиналът е идвал. Вчера съкровището замина за София. Посещаемостта е над 8 600 човека, но отбелязвам, че това са посетители на Исторически музей – Панагюрище като цяло. Аз бих казал още, че в Панагюрище е един от малкото музеи, в които може да се види спиралата на живота от древността до нашето съвремие. Като перла в музея ни се явява трезорът със съкровището. Днес отново си очакваме посетители, които могат да видят копието на Панагюрското златно съкровище. Припомням, че то е 22 карата и е правено по оригинала. В момента в България такива са само две копия, направени по всички правила на съвременните и световни стандарти.

Как ще коментирате слуховете, че дори и оригиналът, който беше тук не е истинското съкровище?
Ние се уморяваме да си създаваме проблеми и да коментираме неща, които просто си вървят в пространството ей така, колкото някой нещо да каже. Това е една специфична нашенска черта. Като ме питат хората, казвам им "Благодаря за въпроса" и приключвам.