Начало Общество Панагюрище става център на фойерверките

Панагюрище става център на фойерверките

СПОДЕЛИ

От днес до 19 май Панагюрище става център на фойерверките. В продължение на три дни – 17,18 и 19 май градът ни е домакин на Световно първенство по фойерверки "Огън, цвят и фантазия". Събитието стартира на практика вчера, с пресконференция, на която кметът Никола Белишки официално обяви началото на събитието, което е първо по рода си за България. Един от главните му организатори на местно ниво  е собственикът на първата българска фирма за фойерверки "Огнена Хризантема" Иван Иванов, който вчера заяви, че е щастлив, защото от 1992 година се опитва да популяризира фойерверките като изкуство в България и това вече става факт. Той сподели и една от идеите си – Панагюрище да се превърне в център на фойерверките за България,а бъдещата спортна зала да стане изложбен център за световни фирми, производителки на фойерверки.

На този етап домакинството на световното първенство по фойерверки в Панагюрище вече е факт. Събитието  се реализира с финансовата подкрепа на няколко панагюрски фирми, както и съдействието на общината. В надпреварата ще се включат три отбора – от Чехия, Словакия и Тайланд, стана ясно по време на брифинга. Победителят догодина ще защитава титлата си срещу отборите на Испания и Финландия, това обяви организаторът Уго Пфайфер. Той разясни регламентът на надпреварата – отборите ще могат да участват с еднакви по големина бомби и равен брой фойерверки, като всеки от участниците ще представи свое собствено огнено шоу, в рамките на 3 до 7 минути. Пироефектите ще бъдат оценявани от жури в състав : кметът Никола Белишки, заместник-кметовете Галя Матанова и Георги Павлов, изпълнителният директор на "Асарел-Медет" Лъчезар Цоцорков, изпълнителният директор на "Микро Вю Ендоскопи Оптик" Марин Филин, изпълнителният директор на "Оптикс" Иван Чолаков и председателят на Сдружението на предприемачите Николай Митев.

Освен столица на фойерверките, в следващите три вечери Панагюрище се превръща и в рок-територия. По програма всяко от трите огнени шоута ще започва и завършва с  рок-концерт. Тази вечер на панагюрска сцена ще забият Roca Rolla.

Ето и самата програма:

17 май,  20.00 ч.- официално откриване на площад "20 април"

– концерт на рок група „ROСKAROLLA”

21.30 ч.  – подгряваща заря на представителите на Германия

21.40 – състезателна програма с отбора на Словакия

– Фойерверк шоу на първи отбор;
-Пиромузикално шоу на първи отбор;

18 май, 20. 00 ч. – площад "20 април"

Рок концерт с участието на рок групите:
VOICE AND FINGERS – Пазарджик, и KROSSFIRE – Пловдив
21.30 ч. – Подгряваща заря;
21.40 ч. – Състезателна програма на Втори отбор;
Фойерверк шоу на втори отбор;
Пиромузикално шоу на втори отбор;

19 май, 20.00 ч. – площад "20 април"

– Концерт на рапъра КРИСКО; рок-групите от Панагюрище „КВАЗЕР”, „ АЛФА – БЕТА” и „FACEOFF”
21.30 ч. – Подгряваща заря;
21.40 ч. – Фойерверк шоу на трети отбор;
Пиромузикално шоу на Трети отбор;
22.00 ч. – Награждаване на участниците и закриване на фестивала.