Начало Общество Днес честваме Световния ден на радиото

Днес честваме Световния ден на радиото

20
0
СПОДЕЛИ

radiotochka.jpg1

На 13 февруари отбелязваме Световния ден на радиото. Именно на тази дата през 1946 г. за първи път „гласът“ на Обединените нации прозвучава в ефира на радиото на ООН. През 2013 година, по инициатива на ЮНЕСКО, тази дата е приета и се отбелязва в цял свят като Деня на радиото.

Радиото е най-широко достъпната масмедия, достигаща до най-много хора по цял свят, независимо от образователната им степен, социално-икономически статус, пол и възраст.

Тази година ЮНЕСКО предлага да се открои ролята на радиото по време на бедствия и кризисни ситуации – от политически конфликти, които принуждават хората да търсят убежище, до резките климатичните промени, които могат да доведат до природни бедствия. В такива моменти социалните медии не могат да заместят радиото нито по доверие, нито в технологично отношение.

ЮНЕСКО откроява няколко ключови теми, които могат да бъдат дискутирани в ефир: Свободата на словото, достъпът до информация и безопасността на журналистите трябва да бъдат подсигурени при бедствия и кризисни ситуации. Радиото дава глас на беззащитните и уязвимите (като оцелелите по време на бедствие), но в същото време не трябва да забравя необходимостта от спазване на правото им на лична неприкосновеност. Радиото достига до възможно най-голям брой хора по възможно най-бързия начин, като има голямо въздействие върху формирането на общественото мнение, затова запазването на правото за достъп до информация на цялото население е от съществено значение. По време на бедствия и кризисни ситуации радиото има животоспасяваща роля, затова е изключително важно да се защитят специалните радиочестоти за такива случаи.

Европейският съюз за радио и телевизия се включва с няколко инициативи за Световния ден на радиото 2016, сред които проектът „Музикално пътешествие около света“ – от изгрев до залез. В него участват 34 държави (включително България), всяка от тях представена от една песен. Пътешествието започва от Соломоновите острови и стига до Ямайка. В Световния ден на радиото ще звучат и празнични поздравления на различни езици от всички краища на света.