Начало Общество Днес се навършват 177 години от рождението на Проф. Марин Дринов

Днес се навършват 177 години от рождението на Проф. Марин Дринов

49
0
СПОДЕЛИ

marin-drinov_html_458326f5

Проф. Марин Стоянов Дринов  е български възрожденски историк и филолог, работил през по-голямата част от живота си в Русия. Той е един от основоположниците на българската историография, член-съосновател и първи председател на Българското книжовно дружество, днес Българска академия на науките.

Марин Дринов е роден на 20 октомври 1838 г. в град Панагюрище. Първоначално образование получил в родния си град Панагюрище. След което заминава в Русия, за да продължи образованието си. Там учи в духовната семинария в Киев, а впоследствие – в Московския университет, където се дипломира през 1865 г.

Между 1865 и 1871 г. пътува и работи в Австрия и Италия. През 1869 г. става един от съучредителите и активен член на Българското книжовно дружество. През 1872 г. получава докторска степен и от 1873 г. е доцент по славянска филология в Харковския университет. В края на 1876 г. е признат за редовен професор.

Между 1878 и 1879 година Дринов завежда отдела за народното просвещение и духовните дела в рамките на Временното руско управление на България. В този период участва активно в изграждането на държавното устройство на Третата българска държава. Един от съставителите на Търновската конституция. Негово е предложението София да е новата столица на възстановената Българска държава.

След 1881 г. живее в Харков и продължава своята научна и преподавателска дейност до края на живота си. През 1898 г. е избран за член-коренспондент на Императорската Санкт-Петербургска Академия на науките.

Марин Дринов умира в Харков през 1906 г. след продължително боледуване от туберкулоза.