Начало Препоръчани Двама панагюрци ще участват в първото по рода си за България и...

Двама панагюрци ще участват в първото по рода си за България и Източна Европа състезание по картинг

СПОДЕЛИ

Панагюрците Иван Хаинов и Георги Раленеков и техният отбор „Хасара“, състоящ се от още две момчета от София – Иван Хаджиянчев и Арсо Сайтов, ще вземат участие на 16 септември в първото по рода си за България и Източна Европа състезание по картинг. То е от тип ендюранс – отборно състезание за издръжливост по подобие на „24 часа на Льо Ман“. Състезанието ще се проведе на писта Пауталия в Кюстендил.

„Всеки един от нас е карал на писти – Нюрбургринг, Дракон, Божурище и то в в различни дисциплини, а наскоро посетихме и най-добрият път за шофиране в света – Трансфагарашан в Румъния, който си е предизвикателство, както за машините, така и за шофьорите, но това ще е нещо съвсем различно. Общото време на състезанието ще бъде 12 часа – приблизително по 3 часа на човек. Но това не са 3 часа зад волана на леката ни кола с хидравлика, сравнително меко окачване и климатик, а 3 часа с усещането за всяка неравност и съпротивление на пътя. Това прави състезанието сериозно предизвикателство.“ – разказа пред ПИА Иван.

В състезанието ще вземат участие както билгарски, така и чуждестранни отбори – общо 28 на брой. Отборът на главния спонсор „Еко България“ ще бъде предвождан от 24-ри кратния шампион на страната, Еврошампион и участник в „24-ри часа на Льо Ман“ – Мартинн Чой.

„Ще си сверим часовниците/които със сигурност изостават с някоя стотна/ с Витантонио Луици – бивш пилот от Ф1, победил Михаел Шумахер на собствената му картинг писта в Керпен, Колин Браун – световен шампион по картинг и Алесио Пичини.“ – коментира още Иван Хаинов.

На 15 септември са официалните тренировки на пистата, а на 16-ти отбор „Хасара“ ще стартира в първото по рода си състезание.

„Отиваме, за да видим на какво сме способни, за да пробваме нещо различно, за да усетим тръпката сред „големите“ и най-вече, за да се забавляваме. Ако случайно се върнем с купа при тази конкуренция, то догодина Панагюрище ще си има и пилоти във Формула 1“ – шеговито добавя  Иван.

Отляво-надясно на снимката част от отбора: Арсо Сайтов, зад него Иван Хаинов, пред него е Иван Хаджиянчев, най-вдясно е Георги Раленеков.

Състезанието ще бъде предавано на живо, но все още няма официална информация по коя телевизия или канал в интернет.

Картингът – Sodi SR5, 13 к.с. 390 кубика