Начало Култура Две значителни дарения постъпиха в Исторически музей – Панагюрище през последния месец

Две значителни дарения постъпиха в Исторически музей – Панагюрище през последния месец

СПОДЕЛИ
На 13.06.2022 г. и на 22.07.2022 г. Димитър Баров и Иванка Уливерова дариха на Исторически музей – Панагюрище оръжието, принадлежало на ген.-майор Цвятко Баров. Ген. Цвятко Баров има голяма роля за утвърждаването на Панагюрище като център на националните тържества за 100-годишнината от Априлското въстание и съществен принос за изграждането на редица важни инфраструктурни обекти и промишлени обекти в Панагюрска община. Удостоен е със званието „Почетен гражданин на Панагюрище“. Димитър Баров – син на ген.-майор Баров, работи дълги години като търговско аташе в Токио, Япония. Иванка Уливерова – сестра на съпругата на ген. Баров, е изследовател на Уливеровия род от с. Поибрене и Каралеевия род от с. Баня.
Във фонда на отдел „Нова история“ на нашия музей вече се съхраняват вещи, снимки и документи на ген.-майор Цвятко Баров. Настоящето дарение не само обогатява фонда, но и е ценен извор на информация за периода.
В знак на благодарност дарителите получиха Свидетелства за дарение от главен уредник Ирина Ботева и от директора на музея доц. д-р Атанас Шопов.
Информация и снимка: Исторически музей – Панагюрище