Начало Здраве Джипитата се обявиха против идеята на властта да не са с фиксирани...

Джипитата се обявиха против идеята на властта да не са с фиксирани пациенти

СПОДЕЛИ

Cпоред Сдружението на общопрактикуващите лекари идеите на властта за промени в здравеопазването, с които пациентите ще могат да посещават всеки от тях, а не само личния си, не решават сериозните им проблеми. Като такива те посочват:

Недостатъчността и напредналата средна възраст на лекарите;
Работата в труднодостъпни и отдалечени райони,
Прогресивно намаляващата атрактивност на работата в първичната извънболнична помощ;
Немалкия брой трайно здравнонеосигурени лица;
Непосилния административния товар и ориентиран към администриране, но не и към медицина контрол;
Специализацията, продължаващо медицинско обучение и други, които са взаимосвързани.

През март председателят на здравната комисия в парламента д-р Антон Тонев от „Продължаваме промяната“ постави за обсъждане идеята личните лекари да не бъдат премахнати, но пациентите да могат да посещават такъв по избор, а не конкретен, както е понастоящем. Целта по думите му е общопрактикуващите специалисти да бъдат облекчени, а също така да бъде променен и начинът, по който им се плаща от здравната каса. Идеята е обвързана с въвеждането на електронно здравно досие, което е предвидено до края на годината. Чрез него всеки лекар ще може да се запознае с историята на заболяванията на конкретния пациент.

„Общата медицина е медицина не само на първия, но и на продължителния контакт. Отношенията лекар/пациент продължават с години. Ние не просто се познаваме с нашите пациенти, а както казва народът, „знаем се“ и за добро, и за зло. Общопрактикуващият лекар е един от много лекари. Но за пациентите си вече 22 години той е избраният, неговият лекар, към когото първо ще се обърне и довери, когато има проблем, или при когото ще се върне и сподели след лечение в болница или консултация. Не отричаме ползата от електронното досие и положихме много усилия за въвеждане на дигитализацията в нашата работа. Да, електронният запис би могъл да подпомогне с информация, но не заменя това „знаем се“. Досието не говори, не се оплаква и едва ли 20-годишна история на болестта може да бъде прочетена за 1 минута“, коментират от асоциацията.

 

Тонев обяснил, че с промяната общопрактикуващите лекари няма да имат „студен резерв“ от пациенти, върху които да стъпват доходите им.
Според бранша е предвидено капитационното плащане да бъде 42% от бюджета на първичната извънболнична помощ за 2022 г.

„С отпадане на пациентската листа не виждаме как ще се изчислява процентът на изпълнение на профилактичните прегледи. Очевидно е, че капитационното заплащане (фиксирано ежемесечно плащане, получавано на база брой записани пациенти за предоставянето на определен обхват от услуги – бел. ред.) не са дарени пари или „студен резерв“, които държавата подарява на общопрактикуващите лекари. Това не е чиста печалба, която влиза джоба ни, а изработени от нас финансови средства, и то на цена, която едва ли може да се определи като адекватна стойност за лекарски преглед, която би трябвало да осигури издръжката на практиката и възнаграждението на нашите сътрудници. При съществуващото капитационно заплащане няма определена предварително цена на първичния медицински преглед, но ако се направи, то би следвало да е в пъти по- голямо от сега заплащаното при увеличено потребление“, пишат джипитата.

Според тях декларираната свобода за посещаване на различни лекари би довела до активиране на свръхпотребление, което според тях ще стигне до свръхразходване на средства, от това – до налагане на ограничения, не от лекарите, на всеки пациент в ползването на медицински услуги или определяне на равномерно разпределена здравна „дажба“.

Те обобщават, че предлаганата концепция води до разрушаване на дългосрочните отношения лекар – пациент,като ги превръща в моментни и лишени от ангажираност; компрометира пациент-ориентирания, холистичен подход; създава условия за лутане и несигурност на пациента.

Лекарите допускат, че предложенията целят закриване на първичната извънболнична помощ с нейните функции, промяна в принципа към солидарния модел на ползване на медицински дейности, според който „ползваш, когато е необходимо, това, което е необходимо“.