Начало Култура Джумали гониха злите сили в селата Бъта, Попинци и Елшица

Джумали гониха злите сили в селата Бъта, Попинци и Елшица

СПОДЕЛИ

Феерия от цветни багри, тежки кожи, танци и звуци от тежки чанове

page

По стар обичай днес, 26 февруари, на Сирни заговезни, панагюрските села Бъта, Попинци и Елшица се превърнаха в център на маскарадните и кукерските игри.

Стотици зрители наблюдаваха играта на многобройните рогачи, кукери и джумали, които по особено атрактивен начин гониха злите сили и приветстваха пролетта.

Празникът започна първо в Бъта. Сред причудливите  кукерски маски имаше всякакви митични създания, но безспорната атракция бе Рогачът. Празникът продължи с  много танци и веселие, както и конкурс за най – възрастен участник, най – млад участник и най – интересни маски.

IMG_5746

Организатор на обичая Рогач в село Бъта е секретарят на Народно читалище “Н.Й.Вапцаров – 1927” Жечка Сиводошева.

IMG_5791

Сред най-атрактивните участници в Бътовския рогач бе и превърналият се в герой – Динко Вълев от Ямбол. Той се включи в кукерските игри заедно със Стоян Спасов, с който се запознаха по време на риалити формата „Фермата“.

С кукерско шествие бе изгонено злото и в село Елшица днес. По традиция местните кукери бяха особено атрактивни с дълговласите си костюми, огромни маски и тежки звънци. Настроението се поддържаше от гъстото елшишко вино и оркестър, който озвучаваше мегдана.

IMG_5886

IMG_5854

В Попинци пък проведоха „Пролетни игри около въртяжката“ с участието на самодейните състави при Народно читалище „Искра-1872“.

IMG_5937

Обичаят “Въртяжка” датира от древни времена. Над земята паднал град, който унищожил всички посеви. Хората навели тъжни лица. Тогава младите решили да организират пролетни веселия, които да им донесат радост и да им вдъхнат вяра, че настоящата година ще бъде плодородна.

IMG_5893

IMG_5895

Обичаят “Въртяжката” се практикува единствено в село Попинци.

Седмица преди това, на Местни заговезни, традиционно в село Оборище бе разигран обичаят „Рогач“. Празникът бе организиран от кметството в Оборище и Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий – 1912“.

Тази вечер на площада в село Оборище ще бъде разигран и обичаят „Рукла“.

СНИМКИ ОТ МАСКАРАДНИТЕ И КУКЕРСКИ ИГРИ