Начало Без категория ЕДНО БУКВАРЧЕ ТРЪГВА КЪМ СВОИТЕ ЧИТАТЕЛИ

ЕДНО БУКВАРЧЕ ТРЪГВА КЪМ СВОИТЕ ЧИТАТЕЛИ

147
0
СПОДЕЛИ

Под наслов „С перо и четка“ в петък, на 19 май в НЧ “Виделина-1865“ се състоя първата за страната премиера на книгата „Букварчето на Дядо Валери“. Автор на стиховете е поетът Валери Станков, а илюстрациите са нарисувани от художника Стайо Гарноев. Събитието бе организирано от Литературния салон в рубриката „Родени в Панагюрище“.

Роденият в Панагюрище художник и роденият във Варна поет си подават ръка и в творчески екип създават тази книга за радост на малки и големи.

След кратко представяне на двамата талантливи автори, поетът прочете своите стихотворения за деца, написани в традицията на българската детска литература. Както в поезията за възрастни, така и в стиховете за деца, Валери Станков е разпознаваем като талант и собствен собствен художествен стил, с богат и пъргав език, с находчиви рими и неочаквани поанти.

Художникът Гарноев е доказал отдавна мощта на своята дарба в различни посоки, жанрове и техники на рисуване. Стиховете в „Букварчето“ са онагледени, оцветени, доразказани, акцентирани от великолепните илюстрации на Стайо Гарноев, които грееха от екрана на мултимедията, презентирани паралелно с четенето на Валери Станков.

Двамата автори разказаха историята на създаване на книгата, начина на общуване между тях, споделиха забавни моменти от съвместната им работа.

В свои коментари и впечатления Иван Радулов припомни майсторските дружески шаржове на Стайо Гарноев, а поетесата Дарина Дечева подчерта вниманието, грижата и подкрепата, с които Валери Станков се отнася към младите и начинаещи поети. Присъстващите аплодираха и господин Тодор Воденичаров, щедро осигурил с лични средства голяма част от финансирането на луксозното издание на „Букварчето на Дядо Валери“.

Имаше поздравления, имаше хумор, имаше автографи, имаше споделеност, сърдечност, приятелство. Такава беше първата премиера на „Букварчето на Дядо Валери“, затворило между страниците си петдесетина весели, поучителни и пъстроцветни истории. Истории, сътворени с перо и четка. И, разбира се – с много обич към децата. Нататък – на добър час на книгата! На авторите – сполай и читателска благодарност!

mde

СТАЙО ГАРНОЕВ : визитка
Роден, работи, живее и твори в град Панагюрище. Талантлив, самобитен и разпознаваем художник. Участва в национални и регионални, общи и самостоятелни изложби, което му носи признание и награди. С еднаква сила талантът му се проявява в различни жанрове, техники, материали. Наред с дърворезба, графика и ярки запомнящи се картини, Стайо Гарноев е обогатява с илюстрации повече от 20 книги, предимно на свои приятели.

 

 

ВАЛЕРИ СТАНКОВ : визитка
Роден, работи, живее и твори в град Варна. Автор на повече от 30 книги с поезия, публицистика, литературна критика. Обичан и разпознаваем поет, носител на множество литературни награди, включително Голямата награда на гр. Варна за цялостно творчество и принос за развитието на културата. По негови стихотворения са сътворени песни, а, както се вижда от най-новата му книга – и картини.