Начало Интервюта Габриела Авелова: Панагюрище тепърва ще се учи как да се рекламира

Габриела Авелова: Панагюрище тепърва ще се учи как да се рекламира

СПОДЕЛИ

Интервю на Соня Гарчева

Община Панагюрище взе участие в международната туристическа борса "Ваканция и Спа Експо 2013".

Форумът се проведе в София на 14-16 февруари. Това е 30-та поред туристическа борса и в нея взеха участие над 270 участници от България и от 21 други страни. Сред изложителите бяха Румъния, Туристически борд на Доминиканската република, Министерство на туризма – Куба, Италианска търговска камара в България, Туристическо и конгресно бюро Загреб, Международен туристически панаир – Москва, посолствата на Индонезия и ЮАР, Катарските авиолинии.
Ето какво ни разказа Габриела Авелова, която беше част от делегацията, която представяше Община Панагюрище.

-Зравей, Габи, би ли ни споделила впечатленията си от туристическото изложение? Каква беше твоята задача там?

– Аз се бях нагърбила да превеждам, по-точно да представям Панагюрище на английски пред чуждестранните гости. Основно туроператорите се интересуваха от това какво нашата община може да предложи на международните туристи.
Започнахме представянето с възможността турситите да видят оригинала на Панагюрското златно съкровище, което ще бъде отново в Панагюрище за един месец през април,тази година, разказвахме накратко историята на Панагюрище, както и за къщите-музеи.Чужденците се заинтересуваха точно от тези места, в които могат да усетят духа на възрожденско Панагюрище. Интересуваха се къде могат да отседнат в града ни, къде могат да отидат да хапнат…. 
Колкото до впечатленията ми, имаше много интересни неща, които можеха да се видят – атрактивни презентации, някои от които цели мини спектакли. Например Велико Търново като община представиха страхотен спектакъл, който представяше България от самото и създаване. Това изложение беше  много апетитна хапка за всички български и чуждестранни туроператорски фирми.Много атрактивни бха Велико Търново, Велики Преслав, Видин, Русе… не чак толкова  ме впечатли  Софийска община.
На такова изложение трябва да се заложи на силна реклама, да се вложат средства. Панагюрище има какво много да покаже, но тъй като сме съвсем нови тепърва ще се учим как да се рекламираме. Трябва да отбележа, че ние не бяхме достатъчно силно подготвени, спрямо конкуренцията, каквато представляват по-големите общини и туристически дестинации като Банско, Пампорово, Албена. Чуждестранните изложения също бяха изключително силни. 

– Какво ни липсваше на нас?

– Липсваше ни площ. Нашият щанд беше разгърнат на едно растояние два на два, докато Велико Търново се бяха разпротрели на десет на два, което има огромно значение. Ние бяхме 3-ма души, а Великотърноци (давам тях за пример, защото те направиха нещо впечатляващо наистина) бяха не по-малко от 10 човека. Те бяха специалисти, представители на музеи, което на нас ни липсваше. Аз бях облечена като Райна Княгиня, което много привличаше не само чужденците, но и българските туристи. Идваха при нас хора, които ни казваха "Здравейте, искаме да разговаряме с представител на вашият исторически музей", какъвто ние нямахме.


– За първи път ли Общината присъства на тази туристическа борса?

– Не. Миналата година са пропуснали.За първи път е участвала 2011 година. Но и тогава не е била толкова широко разгърната, колкото и сега. Тогава са наблягали предимно на хотели и ресторанти. Докато ние тази година наблягахме на това от какво биха били привлечени туристите – историята, панагюрското златно съкровище. Нещо, което ми направи силно впечатление е ,че хората от други общини строят, създават нещо ново и с това привличат своите туристи. А ние се опитваме да ги привлечем, изтъквайки най-важното от своята история. Много хора са привлечени от миналото ни, интересуват се. Заложихме почти изцяло на Априлското възстание. Има хора, които търсят друг вид атракция, която на територията на Панагюрище не се случва. Още нещо, което ми направи не добро впечатление бяха фирми,които организират детски фестивали и зелени училища, искаха да им предложим място, където да доведат деца за зелено училище, за лагер школи, хореограф на детски танцови състави "искаме база,която да позволява по-дълъг престой, в рамките на 15-20 дни, за около 30 деца". На територията на нашата община към момента не може да се случи.  Това е нещо, което мисля, че трябва да се промени.

– Какво би обобщила за себе си от това изложение?

– Знаеш ли какво осъзнах на това Експо? Панагюрище е една много силна и никак не бедна община, която разполага със средства, разполага с качествени хора все още, които обаче или нямат хъс за работа или внасяйки една такава идея на Общински съвет, не се приема. Нямат база за развитие. Искат да работят, а в същото време, но като не получат съответната реакция се демотивират.