Начало Без категория Горски стражар пред „Фокус“: В събота са убити четири вълка

Горски стражар пред „Фокус“: В събота са убити четири вълка

СПОДЕЛИ

По думите му до този момент хищниците са убили около десет коня, две телета и няколко овце

vylciЧетири вълка са били застреляни при ловен излет край Панагюрски колонии през уикенда. Това съобщава пред „Радио Фокус“ горският стражар Иван Лазаров, който потвърди информацията за вълчето нашествие. По думите му до този момент хищниците са убили около десет коня, две телета и няколко овце. Според него трябвало да се организира специализирана хайка. За нашествието от вълци в района на Медетския проход ПИА информира първа след като получи сигнал от читател в края на миналата седмица.

Глутниците вълци ловуват всички едри растителноядни в своята територия, докато самотните вълци са по-склонни да се хранят и с по-дребни животни. Методите за ловуване варират от изненадващи нападения до продължителни преследвания. Чрез взаимодействие в глутницата вълците могат да преследват едра плячка с часове, преди да се забавят, но успехът е сравнително нисък. Самотните вълци хващат дребни животни, като скачат и ги притискат към земята с предните си лапи (мишкуване), техника, характерна също за лисиците и койотите.

При нападение вълците обикновено се насочват към врата, гърлото и страничните части на животното. Глутниците най-често убиват слабите, възрастни и болни животни, тъй като едрите и здрави екземпляри им отвръщат, като понякога нараняват и дори убиват ловуващите вълка. Някои изследвания показват, че едва един от десет опита за убиване на лос от глутница вълци завършват с успех.

Диетата на вълците включва, но без да е ограничена до това, едри бозайници, като елени, лосове, бизони и овцебикове. Те ловят също и бобри, зайцевидни, гризачи и други дребни животни. Вълкът се нуждае от 1,5–5 kg месо на ден, за да оцелее, но тъй като не винаги има възможност да се храни всеки ден, може да изяде до 10 kg наведнъж.