Начало Местна власт И местната власт със становище по казуса с предвижданото закриване на Районния...

И местната власт със становище по казуса с предвижданото закриване на Районния съд

СПОДЕЛИ
Панагюрище бизнес, общински съвет, съветници

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки и председателят на Общинския съвет Христо Калоянов изпратиха до Висшия съдебен съвет на Република България своите становища относно предстоящата оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и предвиденото в тази връзка закриване на панагюрския районен съд.

Установеното в Конституцията право за защита на гражданите не би могло да бъде упражнявано ефективнто от тях, ако достъпът до това правосъдие е затруднен по каквито и да е причини…Не става ясно от изложеното в доклада как предложеният модел на реформа  е фокусиран към приближаването на правосъдието спрямо гражданите.“ – посочва в становището си кметът Никола Белишки.

„Убедени сме, че по този начин жителите на нашата община ще бъдат лишени от възможности за реализиране на техните законови права. Дейността на Районния съд стои най-близо до гражданите и не се изчерпва само с прякото разглеждане на делата…“ – се посочва в становището на председателя на Общинския съвет Христо Калоянов.

Публикуваме пълните текстове на двата документа: