Начало Интервюта Ирина Ботева: Изложбата „Първата световна война – героизмът на българския войник“ възражда...

Ирина Ботева: Изложбата „Първата световна война – героизмът на българския войник“ възражда спомена за нашите герои, за нашите предци

СПОДЕЛИ

В Историческия музей в Панагюрище предстои откриването на изложбата „Първата световна война – героизмът на българския войник“. По този повод Радио „Фокус“ – Пазарджик потърси за коментар Ирина Ботева, главен уредник в музея и завеждащ отдел „Нова история“.

 

Г-жо Ботева, Историческият музей в Панагюрище започна инициатива за издирване на документи на наследници на участници в Първата световна война. Как се стигна до тази идея?

Ирина Ботева: През 2016 и 2017 година започна една национална кампания в страната да направим така, че да си спомним за тези хора , дали животи си във войните за национално обединение и независимост. Отговаряйки на тази кампания ние също се включихме като се реши да се направи една изложба посветена на Първата световна война. През 2012 година ние правихме подобна изложба по повод 100 години от Балканските войни, която имаше голям успех. Тогава се отзоваха хора, които ни дадоха материали, но само за изложбата. Много малко бяха дарените материали. На този принцип решихме да се обърнем към хората и отново да издирваме материали свързани този път с Първата световна война. В голямата си част панагюрци, които са участвали и са преживели Балканската война, участват впоследствие и в редовете на българската армия в Първата световна война. Решихме, че би било хубаво отново да напомним на хората за техните герои, за техните деди и се обърнахме с призив ако решат отново да дарят или да предоставят на музея материали, свързани с участниците в Първата световна война. Бяхме определили срок, в който да се предадат тези материали и впоследствие, имайки предвид с какво разполагаме да започнем подготвянето на изложбата.

Вие в момента подготвяте изложбата, която ще се открие на 7 октомври. Тя носи името „Първата световна война – героизмът на българския войник“. Кои са най-ценните експонати, които намират място в изложбата?

Ирина Ботева: Изложбата, която ще открием е насочена към българския войник. Не претендираме да направим една изчерпателна изложба, която да е в контекста на тази национална кампания. Ние се вглеждаме към хората, които са излезли от Панагюрище и техните наследници, които могат да присъстват, да дадат нещо, с което разполагат. За жалост много малко са материалите, които са дарени на музея. За сега все още са само предоставени. Това са документи, вещи оръжие, най-вече снимки на участници във войната, но имаме съгласието на техните наследници, че след изложбата някои от материалите ще бъдат дарени на музея. Така те ще могат да бъдат показани на повече хора.

По време на тази кампания успяхте ли да съберете по-интересни и малко познати вещи и документи на участници в Първата световна война от Панагюрския край?

Ирина Ботева: Разбира се, че успяхме да съберем такива. За наше щастие въпреки притесненията ни дали ще имаме достатъчно материал, се получи една богата сбирка. Това, което мога да отлича е едно дарение, което ще оповестим при откриването на изложбата. Част от него е пръстен, който е принадлежал на всеки воин от 27 пехотен Чепински полк. Панагюрци, които участват във войната са част именно от този полк. Този пръстен всъщност отличава войниците, които са от 27 пехотен Чепински полк. Много интересна ценност за нас е това, защото на снимките, които имаме на участници в Първата световна война се вижда, че на ръцете на повечето войници го има този пръстен.

Имало ли е изискване на коя ръка и къде да се носи?

Ирина Ботева: На повечето снимки пръстенът е на дясната ръка, на безименния пръст, където обикновено е венчалната халка. Не мога да кажа дали това е някакъв символ, защото част от войниците вече са били семейни.

Имате ли специален акцент в изложбата?

Ирина Ботева: Да. Това е една ценност от фонда на музея – знаме на дружество „Инвалид“. Тези знамена се правят за пострадалите и загиналите във войните за обединение и независимост. Много малко такива запазени знамена има в България. Едно от тях е знамето, което е в Панагюрище на дружество „Инвалид“ от града. То ще бъде акцент в изложбата. Знамето е трикольор, на него има от едната страна кръст за храброст, черна траурна лентичка в единия край. Присъства и гербът на цар Борис III с буквата и короната. От едната страна е кръстът за храброст с надпис „Всичко за България“ , а от другата страна е надпис на Дружество „Инвалид“ и годините на войните – Балканските и Първата световна война.

Имате ли дарени интересни документи, свързани с Първата световна война?

Ирина Ботева: Имаме получен като дарение и орден за храброст. Получихме и интересни документи. Това са бележници със записки на капитан Евдоки Савлеков, участник в Първата световна война. В тях той е записвал във всеки един ден какво се е случило на фронта или в тила. Всичко, което е преживял е описано в тези тефтерчета. Това са изключително интересни за нас материали, които предстои да се обработват. Имаме съгласието на наследниците, че след това тези материали ще бъдат дарени на музея. Имаме медали, които са предоставени, снимки, част от въоръжение. Интересно ще бъде включването на Регионален клуб „Традиция“ в Панагюрище, които ще покажат на място въоръжение и част от бита на българския войник по време на Първата световна война. За това точно така сме озаглавили и изложбата – героизмът на българския войник. Разбира се, войниците са водени от офицери и началници, но в сраженията са участвали обикновените редници и войници, към които се обръщаме в тази изложба.

*Интервю на Радио „Фокус“ – Пазарджик