Начало Култура Истински празник спретнаха млади таланти за 7-я рожден ден на читалище „Свети...

Истински празник спретнаха млади таланти за 7-я рожден ден на читалище „Свети Боян Княз Български

СПОДЕЛИ

Със самостоятелен концерт възпитаници на Народно читалище „Свети Боян Княз Български" отбелязаха седмия му рожден ден. В четвъртък на голяма сцена в театъра на Панагюрище талантливи танцьори и певци спретнаха истински пролетен празник за радост на родители и приятели на изпълнителите.
Читалището е регистрирано през 2006 година. Идеята и инициативата е на председателя Боян Панчовски. Името е старателно подбрано и е одобрено на учредително събрание. Княз Боян, известен още с името Енравота, е син на хан Омуртаг. Той попада под влиянието на пленения византийски епископ Кинам и приема от него християнското кръщение под името Боян. Поради влечението си към християнството, князът бива лишен от правото си на престолонаследник. След смъртта на Омуртаг на българския престол се възкачва третият му син Маламир. Той призовава брат си и му нарежда да се откаже от новата си вяра. След категоричния му отказ Енравота бива посечен с меч по заповед на Маламир.
След учредяването на новото читалище екипът от преподаватели работи с над 200 деца в групи по изобразително изкуство, английски език, народни инструменти, пеене, народни и модерни танци. Основен приоритет на работещите в читалището е да осигурят така необходимата приемственост между поколенията, за да се възпитава в младите любов към фолклора и изкуството и да се опазят живи традициите.
В концерта в четвъртък участваха децата от танцовия състав "Средногорче" с ръководител Недельо Атмаджов и певци – възпитаници на Стефка Стефанова. Младите таланти показаха изпълнения, с които вече са спечелили медали и отличия от местни и национални конкурси като "Орфеева дарба" в София, "Медени звънчета" в Пазарджик, конкурса за патриотични песни "Родолюбие" в Панагюрище и др. "Средногорче" заслужиха аплодисментите на публиката с танците си "Български ритми" и "На чешмата". Своя дебют на голяма сцена направи първокласничката Цветина Лискова, която изпълни песента "Усмивка". С ръкопляскания бяха наградени още и Десислава Кичукова, Цветалина Шопова, Славка Иванова и др.
За рождения си ден празнуващото читалище получи поздравителни адреси от колегите си от село Бъта и от сдружение "Филигран" с председател Пепа Машева, както и цветя от кмета на общината Никола Белишки.