Начало Култура Кметът Никола Белишки връчи наградата за литературна критика „Нешо Бончев“

Кметът Никола Белишки връчи наградата за литературна критика „Нешо Бончев“

СПОДЕЛИ
Реклама
финанси

За пета поредна година на официална церемония в театъра на Панагюрище бе връчена Националната награда за литературна критика "Нешо Бончев". Лично кметът на общината Никола Белишки връчи плакета с лика на нашия виден възрожденец на проф. Стефан Янев. Тържеството бе организирано от ученици и учители на СОУ "Нешо Бончев", послучай 174 години от създаването на първото светско училище и 174 години от рождението на патрона – Нешо Бончев. Събитието бе уважено още от зам.-кмета Галина Матанова, предишните носители на наградата – Благовеста Касабова и Петър Велчев, Иван Станчев-член на журито, което определи тазгодишния носител на отличието за литературна критика.
Скъпи бончевци, за мен е чест да ви поздравя с вашия празник, горд съм че ви има, обърна се към възпитаниците на училището кметът на Панагюрище. Всяко ваше начинание и всяка ваша крачка напред ще бъде отплатена със съответните действия общината, заяви още той. С признателност говори и проф. Янев, който отбеляза, че е чест за града да дава награда на името на Нешо Бончев, който е критик, надраснал своето време и е двойна чест за самия него да я получи. Наградата за литературна критика “Нешо Бончев” е учредена през 2009 година от Община Панагюрище и Министерството на културата на Република България във връзка със 170-та годишнина от рождението на Нешо Бончев – първият български литературен критик. Тя се присъжда за принос в съвременната българска литературна критика като израз на обществено признание. По традиция се връчва в град Панагюрище по време на ежегодните Бончеви празници.
По време на церемонията награди получиха и много млади даровния от СОУ "Нешо Бончев". Имената им бяха съобщени от директорката Веска Барова, а наградите бяха връчени от Благовеста Касабова и Петър Велчев. Отличени бяха най-добрите участници в конкурс, обявен послучай Международния ден на поезията, ученици, показали своите преводачески способности в конкурс за творческо писане на есе на английски език, както и участници в различни олимпиади и състезания, проведени през месеците февруари и март. На финала талантливите възпитаници на СОУ "Нешо Бончев" изнесоха вълнуващ поетичен спектакъл, посветен на Елисавета Багряна под наслов "Волната дъщеря на слънцето".

Какво сподели специално за читателите на ПИА носителят на Националната награда за литературна критика проф. Симеон Янев, ще научите утре от интервюто с него.