Начало Общество Изпитите след 7 клас стават интегрални, но чак след 3 години

Изпитите след 7 клас стават интегрални, но чак след 3 години

СПОДЕЛИ

Промяна в изпитите след 7-ми клас за профилираните и професионалните гимназии. Това ще се случи след три години за учебната 2022-2023-та, обявиха от просветното министерство. Оттам предвиждат изпитът вече да бъде интегрален. Тестът по български език вече ще обединява българския език с обществените науки, а този по математика ще обедини математиката с природните науки.

„Част от аргументите за интегралния изпит са свързани с това, че не можем да пренебрегнем природните и обществените науки, а математиката, българският език и литературата са атестат за придобитите компетентности на учениците. Не го правим само заради учителите по природни и обществени науки, а го правим, защото всеки ученик трябва да придобие хармоничен микс от знания, умения и компетентности. Всеки изпит и този преход, който се опитваме да направим към компетентностния подход, предполага да има по-малко заучаване, наизустяване, правим и промени в учебните програми по природни науки и по география. Тя е и природна наука, но и обществена наука“, поясни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

От МОН обещаха да проведат навременни разяснения сред родителите. Ако наистина се случи, промяната ще важи за сегашните четвъртокласници. Според министър Красимир Вълчев тя е необходима, защото всеки ученик трябва да придобие хармоничен „микс“ от знания и умения и да стане „четящ“.

„21 национални програми за развитие на образованието ще бъдат представени през 2020 г. Те дават представа какви политики насърчаваме и към какви се стремим. С тези национални програми се опитваме да накараме образователните институции да бъдат по-активни. Предвидените средства за националните програми са 140 млн. лв., като 70 млн. от тях ще отидат за обезщетения на учители“, отчете министър Вълчев.

„Увеличени са средствата за външно оценяване тази година. Надяваме се да финансираме и поне 50 училищни библиотеки, за да насърчим учениците да четат повече. Ще финансираме и площадки за безопасност на движението по пътищата. Длъжни сме да направим крачка и в тази посока. Ще бъде предложена и програма за изграждане на центрове за личностно развитие на учениците, както и такава, насочена към чуждите езици”, поясни Вълчев.

Разширява се и програмата за IT бизнеса, като идеята е част от IT специалистите да влязат в образователната система и да провеждат обучения, както и да има семинари за учителите в тази сфера.