Начало Общество Започват проверки на хвостохранилищата и шламохранилищата в страната

Започват проверки на хвостохранилищата и шламохранилищата в страната

СПОДЕЛИ

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров нареди да се направят проверки на всички хвостохранилища, шламохранилища, запълнени с руднични води котловани на отрити рудници и запълнени с руднични води други изкуствени съоръжения. Проверките ще се извършват от регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) съвместно с Басейновите дирекции (БД) и Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), информират от МОСВ.

Инспекторите ще правят оглед на състоянието на съоръженията, в които се събират инфилтрирани води от обектите и повърхностния отток в района на обектите, на съоръженията за отвеждане и третиране на инфилтрирани води от обектите и на повърхностния отток в района, пробовземане, след съоръженията, в мястото на постъпването на водите във водоприемника.

Изпитването на взетите проби ще се извършва от лабораториите на ИАОС.

В срок от 15 дни след получаване на протоколите от пробите, от РИОСВ и Басейновата дирекция ще извършват съвместен анализ и обобщаване на резултатите. Впоследствие на министерството на околната среда и водите ще бъдат представени резултатите от извършените проверки, резултатите от пробите на водите в хвостохранилищата, както и действията, които от РИОСВ и съответната басейновата дирекция са предприели за предотвратяване замърсяването на повърхностните и подземните води в района на съответния обект. Ще се изискват и предложения за необходими действия от компетентността на министъра на околната среда и водите.