Начало Скандал Днес е ден на национален траур

Днес е ден на национален траур

23
0
СПОДЕЛИ
OLYMPUS DIGITAL CAMERAС решение на правителството днешният 3 октомври е обявен за ден на национален траур за жертвите от катастрофалния инцидент в завода за боеприпаси край село Горни Лом.
Експлозията избухна на 1 октомври късно следобед. По време на взрива в цеха е имало 15 души – 12 работници, синът на собственика, който е изпълнителен директор, началникът на смяна и технологът на фабриката. Всички 13 мъже и две жени са загинали.“За съжаление, всички налични към момента данни от специализираните екипи на институциите, които са на мястото на катастрофата, оставят малко надежда оцелели да бъдат намерени. От свое име и от името на служебното правителство, премиерът проф. Георги Близнашки поднася дълбоки съболезнования и се въздържа от последващи изявления, които с нищо не биха спомогнали за облекчаване на тревогите и болката на близките на изчезналите„, съобщават от правителствената информационна служа.

Близнашки изразява надежда, че в най-скорошен порядък фактите на трагедията ще бъдат установени от специалистите. Той призовава компетентните институции да продължат ефективната си работа за максимално бързо установяване на причините за катастрофата, за посочване на виновните и за предприемане на необходимите действия те да бъдат наказани с цялата строгост на закона.

Премиерът отменя публичните си прояви, планирани за 2 и 3 октомври.

„Невинни човешки животи бяха загубени заради арогантното неспазване на предписанията и установените правила на държавните институции за работа с взривни вещества. За съжаление това не е прецедент, а поредният случай, който води до смъртта на работници, обезвреждащи боеприпаси“,
гласи изявление на президента Росен Плевнелиев, предаде прессекретариатът на държавния глава.

Според него още по-притеснително е, че трагедия настъпва след направена проверка от Инспекцията по труда, при която в дейността на въпросната фирма са констатирани сериозни нарушения на изискванията за безопасност и условия на труд и са наложени седем акта.

Тази сутрин екип от четирима специалисти, начело с шефа на пожарната комисар Николай Николов, влезе с бронирана машина „Пустинна котка“ и извърши оглед на взривилия се цех. Той продължи около 90 минути.

На заседанието на Кризисния щаб в село Горни Лом са поканени всички близки на хората, били на смяна по време на инцидента.

Предварителните данни са, че сградите са разрушени и няма признаци на живот или човешки останки.

Трагедията е огромна, всичко е разрушено, включително и бункерът за укриване на хората в завода. Шансовете да има оцелели са почти нулеви„, каза по-рано днес вътрешният министър Йордан Бакалов, който участва в Кризисния щаб в село Горни Лом.

Източник: Dnes.dir.bg