Начало Избори 2015 КНСБ и КТ „Подкрепа“ застанаха зад кандидатурата на Никола Белишки

КНСБ и КТ „Подкрепа“ застанаха зад кандидатурата на Никола Белишки

СПОДЕЛИ

Двата най-големи синдиката подписаха споразумения за сътрудничество с кандидата за кмет на община Панагюрище Никола Белишки.  То бе скрепено с подписите на председателите на регионалните структури Александър Шопов /КНСБ/ и Никола Минчев /КТ „Подкрепа“/. В споразумението се подчертава успешната обществена дейност на Белишки в качеството му на народен представител /2009-2011/ и кмет на община Панагюрище /2011-2015/. Синдикатите заявяват, че регионалните и общински структури застават зад кандидатурата на обявения за най-успешен български кмет за периода 2011 – 2015 година и призовават членовете си да бъдат активни на предстоящите избори. Синдикатите подкрепиха с подобни споразумения и други знакови кметове, помогнали за успешното развитие на общините си като Йорданка Фандъкова /София/, Димитър Николов /Бургас/, Живко Тодоров /Стара Загора/.

В Споразумението за следващия мандат са набелязани седем сфери на партньорство – повишаване на заетостта  и разкриване на нови работни места, защита на фундаменталните права на работещите, борба с бедността и създаване на условия за социално включване, развитието на човешките ресурси в общината, развитие на образованието, развитие на здравеопазването и усъвършенстване на системата за административно обслужване.

Ето и текстът на самото споразумение:

СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО

между кандидата за кмет на община Панагюрище Никола Белишки  и регионалната структура на КНСБ – Пазарджик

 

ПРЕАМБЮЛ

Структурите на КНСБ отдават изключително важно значение на свободните избори като инструмент на представителната демокрация. Ние не изповядваме политически идеологии, но пледираме за по–голяма ефективност на местната власт, разширяване възможностите на гражданското общество за влияние и активно участие на социалните партньори в процеса на управление.

Местните избори са важни за нас, защото кметът и общинският съвет са органите, които трябва да решават конкретните проблеми на гражданите, да определят приоритетите в социално-икономическото развитие на общината.

МОТИВИ

В качеството си на активен участник в обществените процеси, регионалните и общински структури на КНСБ считат, че в качеството си на народен представител /2009 – 2011/ и кмет на община Панагюрище /2011 – 2015/,  г-н Никола Белишки е работил последователно за:

  • ефективен диалог в конструктивен дух при зачитане на интересите на двете страни и гражданите на община Панагюрище;
  • полезни срещи и консултации при решаването на неотложни и спорни въпроси;
  • подписването и изпълненито на споразумения, включително и преди изборите за кмет през 2011 година.

На това основание, в интерес на жителите на община Панагюрище и на нашите членове, считаме, че трябва да дадем своя принос при формиране на новата местна власт чрез постигане на споразумение с кандидата за кмет на Община Панагюрище Никола Белишки.

Това наше решение, е израз на натрупания положителен опит, на изграденото взаимно доверие и предсказуемост на действията, на желанието ни за запазване, задълбочаване и доразвиване на постигнатото през следващия мандат, като се ангажираме със следното

СПОРАЗУМЕНИЕ

Двете страни,

кандидатът за кмет на община Панагюрище Никола Белишки  

и

регионалната структура на КНСБ

се споразумяха да  си сътрудничат ефективно през мандат 2015-2019 г.,  за постигането на конкретни резултати в следните приоритетни области:

  1. Повишаване на заетостта чрез разкриването на нови работни места, като усилията на местната власт се съсредоточат върху:
  • привличането на нови инвестиции;
  • подкрепа на малкия и среден бизнес
  • предприемане на по-решителни мерки за борба със сивата икономика, за осигуряване на благоприятен бизнесклимат и повишаване сигурността на работните места.
  1. Социалният диалог на регионално и общинско равнище и защитата на фундаменталните права на работното място са особен приоритет за нас, защото те са сърцевината на европейския социален модел и основен елемент на нашата ценностна система.
  • Страните се съгласяват бъдещото партньорство да се основава на принципите на равнопоставеност, предвидимост и сигурност.
  • Страните ще си партнират при решаване на проблеми на общинско равнище, свързани със заетостта, безработицата, доходите и жизнения стандарт на населението.

.

  1. Борбата с бедността и създаването на условия за социално включване изисква максимална политическа ангажираност и предлагането на широк спектър от политики, мерки и социални услуги, насочени към конкретни общности. В тази връзка, двете страни ще положат допълнителни усилия за:
  • повишаване качеството на социалните услуги;
  • подобряване условията на живот и труд в заведенията за социални услуги;
  • подобряване условията на труд и доходите на работещите в сферата на социалните услуги.
  1. Развитието на човешките ресурси в региона е от изключителна важност, с акцент върху местни програми за повишаване на квалификацията, стимулиране на инициативност и усъвършенстване на творческите умения. В тази сфера двете страни се споразумяват за:
  • укрепване и развитие на социалния диалог чрез нови форми на сътрудничество и общи проекти, включително и въз основа на вече сключените споразумения;
  • подобряване на условията на труд, квалификация и преквалификация на заетите в общинските дружества, предприятия и мероприятия, както и в общинската администрация;
  • разработване на мерки, подпомагащи рационалното съвместяване на личния, семеен и професионален живот на работещите в звената и структурите, подчинени на кмета на общината;
  • партньорство в областта на културата и спорта чрез съвместни проекти;
  • сътрудничество и подкрепа при реализирането на младежки политики .
  1. В областта на образованието приоритетно значение има разширяване на достъпа до всички степени на образованието и задържането на учениците в образователната система, като успоредно с това е налице ясен ангажимент за:
  • разработване на политики за увеличаване и постигане  стабилност на работните места на педагогическия и непедагогическия персонал в учебните звена;
  • засилване на превантивните мерки за недопускане ранното отпадане на ученици от обхвата на образователната система;
  • повишаване сигурността и охраната на училищните сгради и учениците;
  • допълнително изграждане и развитие на мрежата от детски площадки, места за игри, отдих и спорт в община Панагюрище ;
  • продължаване изграждането на архитектурно достъпна среда към учебните и детски заведения за деца и ученици със специални образователни потребности;
  • полагане на грижи за квалификацията на директорите и учителите при стриктно спазване на съотношението при разходването на средствата за квалификация, определени с КТД и осигурени чрез единния разходен стандарт по степени и видове учебни заведения;
  • съвместно със социалните партньори разработване на плановете за квалификация и контрол върху разходването на средствата;
  1. Реформирането и развитието на здравеопазването се свързват с две основни цели – разширяване на достъпа до системата и получаването на качествени здравни услуги. В това направление очакваме от бъдещата местна власт да приложи ефективни мерки за:
  • осигуряване на достойни възнаграждения на професионалистите  по здравни грижи, на които Общината е работодател.
  • създаване на консултативен съвет по здравеопазване към кмета на общината.
  • осигуряване на средства за обновяване и поддържане на здравните служби в населените места на общината.
  1. Усъвършенстване на системата за административно обслужване на населението като предпоставка за повишаване качеството на обслужване и минимизиране на възможностите за корупционни практики чрез:
  • изграждане на електронен достъп до голяма част от административните услуги;
  • подобряване условията на труд на административните служители;
  • приближаване на административните услуги до населението.

ИНСТРУМЕНТИ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО

Сътрудничество в тези приоритетни за области ще бъде осъществявано чрез:

  • двустранни консултации по проблеми, поставени за обсъждане и решаване от всяка една от страните;
  • преговори и сключване на колективни трудови договори за дейностите, финансирани от общинския бюджет;
  • подписване на конкретни споразумения по проблеми от взаимен интерес;
  • привличане на експерти (за консултиране, подпомагане и участие) при изготвянето на социално-икономически анализи, провеждането на семинари, конференции, обучения и други;
  • активно участие в социалния диалог на общинско и регионално равнище (комисии, съвети) при обсъждането на проблеми, разрабоотването на програми, стратегии и други;
  • предприемането на съвместни инициативи за активизиране стуктурите на гражданското общество;
  • подготвяне и реализиране на съвместни проекти с национално и европейско финансиране за решаването на важни социално-икономически проблеми на общината.

 

Двете страни декларират своята съпричастност в усилията за подобряване условията на труд и живот и за адаптиране на града ни към европейските стандарти – на базата на постигнатото до сега и на заложеното в Програмата за управление на община Панагюрище за мандат 2015-2019.

Регионалните и общински структури на КНСБ застават зад кандидатурата на Никола Белишки с очаквания за нов успешен мандат и още по-резултатно социално партньорство. Обръщаме се към синдикалните си членове в общината, като ги  призоваваме да вземат активно участие в предстоящите избори.

Това е израз на нашето отговорно поведение в този важен за страната и града ни момент, когато трябва да утвърдим ролята и значението на местното самоуправление и да положим максимални усилия в усвояването на европейските средства – за достоен труд и живот на жителите на община Панагюрище и всички българи.

16 октомври 2015 г.

Панагюрище

 

Кандидат за кмет:                                               Председател на РС на КНСБ – Пазарджик:

(Никола Белишки )                                            (Александър Шопов)

 п                                                                                п

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

sporazumenie 01 (3)sporazumenie 02 (3)