Начало Местна власт До края на месеца е готов техническият работен проект за язовир „Луда...

До края на месеца е готов техническият работен проект за язовир „Луда Яна“

80
11
СПОДЕЛИ

Определена е „късата листа“ на компаниите, между които ще се избира строител

qzovir

Окончателният технически работен проект за строежа на язовир „Луда Яна“ вероятно ще е готов до края на месеца, съобщи кметът на общината Никола Белишки. Единствената забележка, която предстои да се отстрани е преместването на трасето на електропровод за 110 киловолта, който минава през терена, обхващащ обекта. В момента е определена „късата листа“ на компаниите, от които ще се избира строител. Реалният срок за стартиране на същинския строеж е средата на 2015 година, съобщи Белишки.

Около 30  месеца ще продължи строежът на язовир “Луда Яна”. Сметките показват, че при добро стечение на обстоятелствата обектът ще бъде готов вероятно в края на 2017 година.

Необходимостта от нормално водоснабдяване в общините Панагюрище, Пазарджик и Стрелча е от първостепенно значение за тези общини. През периода на лятното маловодие се прилага режим на водоснабдяването, докато през сезоните на пълноводие качеството на водата е лошо. Към момента водата, довеждана от терасата на река Марица, идва от система с повече от 20-годишна експлоатация с 4 помпени станции. Техническата годност на съоръженията се поддържа с високи експлоатационни разходи и големи количества електроенергия.

Изграждането на язовир „Луда Яна” предлага разрешаване на проблема с осигуряване на непрекъснатост на водоснабдяването и драстичния режим на вода в последните години. Язовирът следва да осигурява качествено и надеждно водоснабдяване на гр. Панагюрище и селата Оборище, Поибрене, Попинци, Баня, Бъта, Левски, Елшица и още пет селища от общини Пазарджик и Стрелча. Съществува техническа възможност и за водоснабдяване на община Лесичево.

11 КОМЕНТАРА

    • Притеснява ме прахът от Асарел като се слегне над водата да не я замърсява. Себестойността може да е по-ниска с 80%, ама цената ……….




      0



      0
    • Питейна вода се тегли от определен слой на язовира а сигурно ще има и пречиствателна станция! „Асарел-Медет“ прави всичко възможно за да не замърсява Панагюрище ,ако трябва язовира ще е покрит….. :)




      0



      0