Начало Местна власт Отлична събираемост на местните данъци и такси през 2014 година

Отлична събираемост на местните данъци и такси през 2014 година

15
0
СПОДЕЛИ

Възможността за плащане на данъците онлайн е допринесла за високата събираемост

danachno

Ръст в събираемостта на местните данъци и такси отчитат от общината. Данните към 31 октомври показват, че около 98% от „такса смета“ са събрани спрямо плана за годината, съобщи кметът Никола Белишки по време на отчета си за третата година от мандата, направен снощи в заседателната зала на общината. Постъпленията от другите местни налози през текущата година са над 90% след десетия месец нагодината. Кметът подчерта, че общината е първата в Пазарджишка област, която е въвела възможността за онлайн разплащане. Тази мярка също е допринесла за добрите резултати, тъй като дава възможност за плащане на собственици, които се намират във всяка точка на света, посчерта градоначалникът.

Припомняме, че от 18 март Община Панагюрище пусна нова услуга за жителите си. Хората вече могат да плащат автоматично всички местни данъци и такси, от която и да е точка на страната в касите на ИЗИПЕЙ (Easypay) и по интернет от целия свят чрез системата ИПЕЙ (ePay). Услугата стана възможна след като кметът на община Панагюрище Никола Белишки подписа договор за предлагането й с дружествата ИЗИПЕЙ и ИПЕЙ.  Плащането през ИЗИПЕЙ и ИПЕЙ се извършва само със съобщаване на Единен граждански номер на физическите лица и Единен идентификационен код на фирмите.

Таксата за плащане от каса на ИЗИПЕЙ е минимална. Таксата през интернет (ePay) е само 0.40 лв. за един вид данък. Интернет плащането се извършва след надлежна регистрация в сайта ИПЕЙ и следване на всички указателни стъпки в него.

По новия начин местните данъци може да се плащат и без да се носят печатните съобщения, ако те са забравени или изгубени. Не е нужно да се попълват каквито и да са документи, както в банките или клоновете на Български пощи. ИЗИПЕЙ към момента има над 2 300 каси и офиси в цяла България.