Начало Общество Личност на 2016-а: Проф. д-р Лъчезар Цоцорков създаде клиника на световно ниво

Личност на 2016-а: Проф. д-р Лъчезар Цоцорков създаде клиника на световно ниво

СПОДЕЛИ

Lachezar Tsotsorkov portr  (2)

Както вече писахме, „Пазарджишка Марица” номинира пет личности, които през последните 12 месеца станаха значима част от историята на областта със своята обществена работа или лични човешки постъпки. Сред тях са и нашите съграждани Дима Попова и проф. д-р Лъчезар Цоцорков.

Председателят на Надзорния съвет “Асарел-Медет” проф. д-р Цоцорков влиза в класацията с това, че даде нов живот на болницата в Панагюрище.

Вестник „Пазарджишка Марица” ще представи историята на всеки от номинираните. Вижте историята на проф. д-р Цоцорков:

Безспорно едно от големите събития за изминалата година бе откриването на новата болница „Уни Хоспитал“ в Панагюрище. Водеща роля за това има безспорно проф. Д-р Лъчезар Цоцорков, председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ АД. Построена и оборудвана само за около година, тя в много отношения е уникална за Балканите. В нея са вложени 95 милиона лева, а тази инвестиция е най-добрият пример за публично-частно партньорство в страната. В дружеството инвеститор „Асарел Панагюрище Здраве“ АД участват „Асарел-Медет“ АД, община Панагюрище и над 100 лекари, специалисти по здравни грижи и немедицински персонал, които ще получат най-добрия стимул за работа и професионална реализация.

За панагюрци личността на проф. Цоцорков отдавна не се изчерпва с дългогодишното му далновидно управление на най-голямото предприятие в Пазарджишка област. Той е наследник на родословие на герои от Априлското въстание от 1876 г. Патриот и меценат на културата, реализирал многобройни социални и културни проекти в община Панагюрище и страната.

Като бизнес лидер е познат с впечатляващата си визия, трудолюбие, упоритост, човечност и почтеност. Заедно с екипа на дружеството е главният фактор за оцеляването, изграждането на нови мощности, преструктурирането, модернизацията и превръщането на „Асарел-Медет“ в компания, отговаряща на най-добрите световни стандарти и практики в минно-добивния бранш.

През 1991 г. става един от учредителите на Българската минно-геоложка камара и досега е преизбиран за неин председател. Член е на Съвета на директорите на Атлантическия клуб. Почетен председател е на Сдружение на предприемачите – Панагюрище. Съучредител и председател е на „Реформ Юнион Клуб“ – София, и член на Ротари клуб – Панагюрище. Председател е на Управителния съвет на Индустриален клъстер „Средногорие мед“, член е на Международния организационен комитет на Световния минен конгрес, на Управителния съвет на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия, както и на три международни академии.

Носител е на орден „Стара планина – първа степен“, почетен гражданин на Панагюрище и Стрелча. Автор е на книгите „Основи на фирмената култура“ и „60 мига от моя живот“. Участва в авторските колективи на две изследвания за конкурентоспособността на българската икономика, издадени през 2015 г. Мениджър на годината за 2009 г.

Гласувайте за проф. Лъчезар Цоцорков в АНКЕТАТА на сайта pazardjik.marica.bg