Начало Култура Музеят с участие в национална изложба „Сабите на воеводите“

Музеят с участие в национална изложба „Сабите на воеводите“

СПОДЕЛИ

Исторически музей – Панагюрище участва в изложбата със сабите на Павел Бобеков и поп Груйо Бански

На 2 юни 2017 г. в Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България в Регионален исторически музей-Велико Търново се откри изложбата „Сабите на воеводите“.

Събитието е посветено на 180 години от рождението на Васил Левски и 150 години от славната битка на Филип Тотю край павликенското село Върбовка.

За първи път на едно място в експозицията на музей „Възраждане и Учредително събрание“ могат да се видят 44 единици хладно оръжие (саби, револверни саби, караколаци, ятагани и ками), притежание на 38 революционери, борили се за свободата на отечеството от 1835 до 1876 година. Сред тях са сабите на Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа и Хаджи Димитър, на Георги Сава Раковски, Велчо Дамджията, на Панайот Хитов и Филип Тотю, на Матей Светопреображенски и на герои от Априлското въстание.

Исторически музей – Панагюрище участва в изложбата със сабята на хилядника и председател на Привременното правителство на Априлското въстание Павел Бобеков и сабята и ятагана на легендарния поп Груйо Бански.

 

Специално за изложбата и експонатите в нея е издаден луксозен каталог от издателство „Фабер”, Велико Търново.
Куратори на изложбата, която ще продължи до 18 юли 2017 г., са д-р Светла Атанасова, Симеон Цветков и Михаил Стойчев.
Към експонатите на РИМ – Велико Търново се прибавят и тези, предоставени от музеите в Бяла Черква, Варна, Враца, Дряново, Елена, Габрово, Лом, Ловеч, Панагюрище, Плевен, Русе, Севлиево, София, Сливен, Трявна, и Търговище.

Текст и снимки Исторически музей-Панагюрище