Начало Бизнес На 29 юни стартира приемът по мярка 6.1. Стартова помощ за млади...

На 29 юни стартира приемът по мярка 6.1. Стартова помощ за млади земеделски производители

СПОДЕЛИ

Приемът по мярка 6.1. ще се проведе от 29.06 до 24.07.2015 г.

zemedelciБюджетът по мярка 6.1. „Стартова помощ за млади земеделски производители“ е в размер на 35 млн. евро, което, при предвидени по 25 хил. евро за всеки бенефициент, означава, че финансиране ще получат 1 400 проекта. За разлика от предишния програмен период, времето за подаване на проекта няма да оказва никакво влияние върху неговата оценка.

Друга новост е, че проекти могат да подават не само земеделски производители физически лица, но и фирми – ЕТ или ЕООД. Закупуването на техника-втора употреба също е допустимо, за разлика от предишния програмен период.

Сумата от 25 хил. евро се усвоява на два транша – първият – след като проектът на кандидата е одобрен за финансиране, а вторият след постигане целите на бизнес плана, основната от която е ЗП да увеличи стопанството си с поне 4000 евро СПО. Второто плащане може да се заяви не по-рано от две години и шест месеца от подаване на заявлението за кандидатстване и не по-късно от четвъртата година и шестия месец от датата на кандидатстване.