Начало Култура На Сирни заговезни джумали ще гонят злото от три панагюрски села

На Сирни заговезни джумали ще гонят злото от три панагюрски села

743
0
СПОДЕЛИ

Между Месни и Сирни заговезни обредни ритуали от рогачи, джумали и кукери се извършват в населените места в община Панагюрище. Кукерските игри целят, чрез специални магически танци и страшни маски, да бъдат уплашени и прогонени злите духове и орисници, така че да има богата реколта през следващата стопанската година.

На Месни заговезни в Оборище беше разигран традиционният за селото обичай „Рогач“, наричан още от местните „Мечански“ заради старото име на Оборище – Мечка. С него започнаха серия кукерски празници в Панагюрска община, които ще продължат тази неделя, 18 февруари.

Първият „Рогач“ за деня ще разиграят в село Бъта. Кукерските игри започват от 11:00 часа в двора на училището и ще са с участието на самодейните състави при читалището „Никола Й. Вапцаров – 1927“.

От 12:30 часа започва „Джумал“ и народно веселие в село Елшица, а от 13:00 часа на площада на село Попинци ще се проведат Кукерски игри „Джумал“ и „Пролетни игри около въртяжката“, организирани от Народно читалище „Искра-1872“, село Попинци.