Начало Общество Над 120 хиляди деца се явяват днес на изпит по български език...

Над 120 хиляди деца се явяват днес на изпит по български език и литература

СПОДЕЛИ

Над 120 хиляди деца се явяват днес на изпит по български език и литература. Половината от тях са дванайсетокласници, другата половина – седмокласници. За втора поредна година изпитът е "две в едно" – матура за 12 клас и външно оценяване, комбинирано с вход за гимназиите след 7 клас. Вече се знае темата на интерпретативното съчинение за матурата – тя е "Изгубената родина" според стихотворението "Заточеници" на Пейо Яворов.

Преди минути стана ясно, че седмокласниците преразказват разказа "Акулата" на Лев Толстой от името на артилериста. За поредна година в ранни зори в Просветното министерство в присъствието на журналисти беше генериран тестът за матурата по български език. Прави се, за да няма изтичане на информация. Комбинациите, сред които беше избран тестът, са над 11 млн. За интерпретативното съчинение са падна номер 9 от общо 30 теми.

В Просветното министерство беше изтеглен и Вариант 2 за изпита след 7-ми клас.  На изпита за 7-ми учениците решават тест от 20 въпроса и пишат преразказ.

Резултати от матурите ще станат ясни до 10 юни, а от изпита след 7-ми клас – до 4 юни.