Начало Местна власт Над 550 домашни кучета са регистрирани в Пловдив от началото на годината

Над 550 домашни кучета са регистрирани в Пловдив от началото на годината

СПОДЕЛИ

Обобщена справка от общинския електронен регистър на домашните кучета показва, че от началото на 2018 г. до момента броят на новорегистрираните любимци в Пловдив е 554. От тях 461 попадат в някоя от категориите, освободени от заплащане на „такса куче“, а останалите 93 са внесли в общинския бюджет 2380 лв.

Над 44 000 лв. като „такса куче“ са внесли в хазната и 1470 собственици на домашни кучета, декларирани/регистрирани в общината в предходни години. Справката обаче показва, че други 1244 притежатели на домашни кучета все още не са заплатили в съответната районна администрация дължимите 30.00 лв. годишна такса за своя любимец.

От дирекция „Екология и управление на отпадъците“ припомнят, че средствата събрани от „такса куче“ се влагат обратно в дейности по реализиране на мероприятия за овладяване популацията на уличните кучета, както и за провеждане на редица кампании в полза на домашните животни.

Важно за притежателите на домашни кучета е да знаят, че една от категориите кучета, чиито собственици са освободени от заплащане на „такса куче“, са кастрираните кучета, а декларирането на домашното куче е задължително, съгласно законодателството ни.

В началото на пролетта община Пловдив стартира две кампании, които целят да стимулират и подпомогнат собствениците на домашни кучета, отглеждани в Пловдив:

„Регистрирай куче и спечели награда“, която има за цел да стимулира активността на собствениците на кучета надлежно да декларират притежаването им. От началото на кампанията са спечелени 7 пакета с подаръци за домашния любимец, а до средата на месец декември в рамките на кампанията предстои да бъдат раздадени още 5 пакета с подаръци /разнообразни аксесоари и груминг услуги/.

До края на ноември е срокът и на кампанията за подпомагане кастрацията на домашни кучета и котки, отглеждани в Пловдив. В нея могат да се включат собственици на идентифицирани/чипирани домашни кучета с извършена административна регистрация, както и собственици на домашни котки, притежаващи надлежно издадени ветеринарномедицински паспорти. Желаещите да се възползват от условията по кампанията, могат да получат талон за отстъпка от Община Пловдив, Дирекция „Екология и управление на отпадъците”, или в съответната районна администрация по местоживеене. За женските кучета и котки отстъпката е 35 лева, а за мъжките – 20 лева. Собственикът ще доплати остатъка от стойността на манипулацията на място във ветеринарния кабинет. До момента са предоставени близо 260 талона.

Кампанията се провежда със съдействието на 8 ветеринарни кабинета в Пловдив :

  • Д-р Пламен Хърков – ул.”Николай Гогол” – № 18
  • Д-р Георги Сяров – ул. „Захари Стоянов“ – № 62
  • Д-р Николай Боянов – ул.”Славееви гори” – № 18
  • Д-р Стефан Стефанов – бул.”Н. Вапцаров” – № 3
  • Д-р Надежда Костадинова–ул.”Арх. Камен Петков”-№ 58
  • Д-р Васил Капашиков – ул.”Карловска” – № 34 А
  • Д-р Николай Маринков –  бул. „Марица“ 27
  • Д-р Симеон Пачев – ж.к. Тракия, срещу бл.83