Начало Общество Назаем от „Марица“: Лесен ли е бил изпитът в МУ, според едно...

Назаем от „Марица“: Лесен ли е бил изпитът в МУ, според едно панагюрско момиче

СПОДЕЛИ

Автор: Елица Кандева

Лесно беше, отдъхна си Цветелина Шопова на излизане от изпита по биология и химия в Медицинския университет днес. Тази година нямаше неприятни изненади и кандидат-студентите обясниха, че изпитните тестове по двата предмета повторили форматите на примерните варианти, върху които правили сухи тренировки.

Миналото лято имаше вълнения, че липсват отворените въпроси, на които младежите трябва да развият част от тема. От вуза тогава обясниха, че няма смяна на формата, а вариацията цели да се бяга от наизустяване, а същите знания да се проверят с друг тип въпроси.

Този път всичко беше по матрицата от сборниците за самоподготовка, разказа Цветелина. Тя е от випуск 2019 на гимназията в Панагюрище и кандидатства фармация. Не й се опрели нито въпросът за белтъците, нито за еволюцията, макар втората тема да е трудничка. Тийнейджърката има усещането, че е успяла и вече чака първо класиране с надежда да види името сред приетите.

Зад това обаче стоят година и половина системни усилия и сериозни харчове за семейството – 100 лева на час за урок по биология и 50 лева по химия. Заедно с 30 лева пътни до Пловдив, където Цветелина идвала всяка седмица за среща с частните учители, подготовката й коствала по 180 лева на всеки 7 дни в календара.

Смогва се с двама работещи родители и едно дете, обясни майката на кандидат-студентката, която дойде да я подкрепи и изчака края на изпитния ден заедно с баба й пред Аудиторния комплекс. Семейството има свой бизнес в сферата на търговията, досега никой не е направил крачка към сериозни науки. Ако я приемат и се дипломира, Цветелина ще е най-ученият човек в рода. А понеже е прихванала и от предприемаческия дух на останалите, мечтата й е да си отвори своя аптека. Може даже да направят общи бизнес с братовчедката, която също кандидаства в МУ.

Цялата статия вижте тук marica.bg