Начало Общество Образователно куклено шоу за разделното събиране на отпадъци събра стотици деца  

Образователно куклено шоу за разделното събиране на отпадъци събра стотици деца  

СПОДЕЛИ

Деца от началните класове от училищата в Панагюрище, Попинци и Поибрене се събраха на детски празник под наслов ,,Нахрани ме разделно“. На 29 май, в голямата зала на Театър Дом-паметник, ,,Екопак България‘‘ и ,,Театър на приказките“, представиха детската пиеса ,,Приказка за юначета с празни тумбачета“.

Събитието е част от културната програма на Община Панагюрище за 2019 година и е в изпълнение на Програмата за разделно събиране на отпадъци от опаковки на територията на общината.

Инициативата запозна малчуганите с проблемите на околната среда и разделното събиране на отпадъци от опаковки. За целта децата влязоха в ролята на спасители на планетата, които заедно с обичани приказни герои се научиха как да разделят по вид отпадъците и кой вид в кой цветен контейнер се изхвърля. Хартояд, Пластоядка и Стъклояд, героите, които живеят в парка и се хранят с отпадъците, изхвърлени разделно в жълтия, синия и зеления контейнер на „Екопак България“, научиха децата защо е важно отпадъците от опаковки да се събират разделно. Героите разказаха колко е необходимо повече хора да изхвърлят разделно боклука си в разноцветните контейнери и обясниха как отпадъците могат да бъдат рециклирани, за да заживеят нов живот.

Всички деца танцуваха с героите от спектакъла, участваха в състезание по сортиране на отпадъци, а накрая получиха подаръци – книжки за оцветяване и магнити с персонажите от кукления театър.

„Приказки за юначета с пълни тумбачета“ пътува из българските градове пета поредна година. За този период актьорите от „Театър на приказките“ обучиха над 5000 деца на възраст от 4 до 8 години.