Начало Общество Обсъждат идеята за музея на Теодор Димитров

Обсъждат идеята за музея на Теодор Димитров

СПОДЕЛИ

В Министерство на културата на Република България на 18 декември 2012 година ще се проведе среща-разговор по повод идеята за създаване на музей на дарителя Теодор Димитров в Панагюрище.

В  писмо до Министерството на културата от средата на месец септември кметът на община Панагюрище господин Никола Белишки предожи да се организира работна среща с представители на различни институции. Целта на подобна среща е по-бързото и адекватно решаване на въпросите, касаещи организацията по приемането на дарението от всички институции, прехвърлянето му на Исторически музей – Панагюрище и разкриване на “Музей на дарителя Теодор Димитров”.

От отговора на министерството става ясно, че на срещата-разговор на 18 декември от страна на културните институции ще присъстват представители на музеите, съхраняващи понастоящем част от имуществото на Теодор Димитров. Това са  Национален исторически музей, Национален музей на българското изобразително изкуство, Национална галерия за чуждестранно изкуство, Национален политехнически музей, Национален музей “Земята и хората”, Национален природонаучен музей – БАН, Институт по етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН, Национален военноисторически музей, Национален музей “Св. Св. Кирил и Методий” и Държавна агенция “Архиви”.  На срещата ще присъстват и представители на министерството и Дирекция “Културно наследство”. Предвижда се да бъдат обсъдени всички въпроси, които се отнасят до бъдещото социализиране и представяне на наследството на Теодор Димитров.