Начало Общество Общински младежки парламент – Панагюрище на Национална младежка среща

Общински младежки парламент – Панагюрище на Национална младежка среща

СПОДЕЛИ

Трима представители на Общински младежки парламент – Панагюрище взеха участие в Шестата национална младежка среща “Стимулиране на младите хора към участие в младежки инициативи и работа в мрежа”, която се проведе на 29 и 30 март тази година в Горна Оряховица.

На срещата присъстваха представители на петнадесет младежки организации от цялата страна – Общински младежки парламент – Панагюрище, Горнооряховски младежки парламент, Асоциация за алтернативен туризъм – Мездра, Сдружение “Младежки порив за бъдеще” – Монтана, Школа “Европейски мост” към Обединен детски комплекс – Варна, Младежки парламент – Сливо поле, Ученически общински съвет – Враца, Сдружение “Мозайка” – Каблешково (община Поморие), Младежки консултативен съвет – Силистра, младежките парламенти на Лясковец, Павликени и Троян. Велико Търново бе представено от три организации – Сдружение идействие “Таралежи”, Ателие “История и памет” на формална група към Великотърновсия университет “Св. Св. Кирил и Методий”, Катедра “Нова и най-нова история” и Градски ученически парламент.

В първия ден на форума бе направено общо представяне на младежките организации и дейността им. Домакините от Горна Оряховица представиха младежката си организация чрез презентация, от която стана ясно, че тя е учредена през 2004 година по предложение на Асоциация “Младежка толерантност” с председател Виолета Панова. През 2014 година те ще честват своя десети рожден ден. Най-старата младежка организация датира от 1998 година. Това е Ученическия младежки парламент – Враца. Най-млади са организациите в Панагюрище, Лясковец, Павликени и Троян. Последните три са учредени, но нямат все още опит. Общински младежки парламент – Панагюрище, за четирите си месеца от учредяването може да се похвали с доста сериозна дейност и инициативи, каквито не са развити в много други младежки организации, които съществуват по-отдавна. Освен това ОМП – Панагюрище беше учреден като консултативен орган към кмета на общината и като такъв разполага със собствени средства, заложени в Бюджет`2013.

Дорина Добрева – говорител от Информационния център на евродепутата  от ЕНП-ГЕРБ Мария Габриел представи Младежка инициатива “Fraternité 2020”, създадена за повишаване на мобилността. Тя е в етап на учредяване от Европейската комисия. В рамките на информационния панел, г-жа Добрева направи разяснение относно правата и задълженията на гражданите, които пътуват в границите на Европейския съюз, като отговори на въпросите към кого те трябва да се обръщат в случай на нужда и кои нормативни документи е необходимо на се знаят и да се спазват.

Вторият ден на Националната младежка среща беше обучителен. Представителят на НПО “42 тренинг” Александър Куманов, под формата на диалог с младите, представи обучителния си панел “Работа в мрежа”. По време на дискусията бе даден отговор на въпроса какво е неправителствена организация и свързаните с това цел, капацитет, видове младежки мрежи, кауза, визия и мисия. Обяснено беше какви са приликите и разликите между Неправителствена организация и бизнес-организация и що е то лидерска, партньорска, социална, донорска и тарикатска мрежа. “42 тренинг” е организация, която се занимава с обучение на ентусиасти, желаещи да се занимават с работа в неправителствени, обществени и граждански организации. Избраният от тях подход е сравнително далеч от приетите за класически методи на обучение, като дейността им се свежда до това да подбуждат младите хора да мислят, а мисленето обикновено става чрез въпроси.