Начало Общество Община Панагюрище е сред одобрените по програмата за насърчаване на използването на...

Община Панагюрище е сред одобрените по програмата за насърчаване на използването на минералните води

СПОДЕЛИ
проект

Девет общини са одобрени по Националната програма за насърчаване на използването на минералните води. Това съобщи на пресконференция министърът на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева, предаде БТА.

Вчера са били одобрени проектите на общините Разлог, Полски Тръмбеш, Панагюрище, Берковица, Минерални бани, Сапарева баня, Бургас, Велинград и Септември.

Те ще изпълняват проекти, които включват реконструкция на съществуващи и изграждане на нови водопроводи, помпени станции, събирателни резервоари, изграждане на санитарно-охранителни зони.

Общата сума на одобрените проекти е 5 850 000 лв. Към настоящия момент в страната наличният ресурс е 3800 л/сек, като се ползват по-малко от 20 процента от него.

До този момент 63 находища изключителна държавна собственост са дадени за управление за срок от 25 г. на 42 общини. Има още девет находища, които са на разположение и ще могат да се дадат на общини за стопанисване, коментира министър Василева.

Тя отбеляза, че на 20 февруари ще бъде отворена поканата към централни, регионални и местни администрации по Демонстрационната програма за купуване на електормобили и хибридни автомобили. Досега са имали право да кандидатстват общини, централни администрации за субсидия при купуването на електромодели – леки превозни средства, и хибриди. От тази година ще може да се кандидатства за получаване на субсидия при закупуване на малки превозни средства, които са с различно предназначение, като почистващи, товарни превозни средства, както и при купуването на микробуси.

Припомняме, че през декември 2016 Община Панагюрище внесе в Национален доверителен екофонд проектно предложение „Развитие на находище „Баня“ чрез пълноценно използване на природния ресурс –минерална вода“ по пилотна схема на Инвестиционна програма „Минерални води“.

Общата цел на проектното предложение е икономическо развитие в селския район чрез ефективно използване на природните ресурси на минералната вода в село Баня.

Проектното предложение предвижда реконструкция и модернизация на водопровод за минерална вода и изграждане на резервоар.

Общата стойност на проектното предложение „Развитие на находище „Баня“ чрез пълноценно използване на природния ресурс –минерална вода“ е 353 694,46 лева, от които 176 847,23 лева – размер на исканата безвъзмездна финансова помощ от Инвестиционната програма „Минерални води“ и 176 847,23 лева – собствено финансиране.

Чрез реализирането на проекта ще се осигури временна заетост на местните хора, които ще бъдат ангажирани в строително–монтажните дейности, ще се подобри качеството на живот в село Баня.

Проектното предложение отразява общите цели на местните политики за предприемане на мерки за преодоляване на негативните демографски тенденции, да се задържат младите хора, осигурявайки им по-добър живот чрез създаване на условия за развитие на местната икономика, привличане на инвеститори и развитие на туризма. Очаква се след реализирането на проекта да се увеличат ползвателите на минерална вода чрез привличане на инвестиции в сферата на туризма.