Начало Местна власт Общинският съвет реши: Имената на братя Дейкови и Атанас Сугарев нямат място...

Общинският съвет реши: Имената на братя Дейкови и Атанас Сугарев нямат място на мемориалната стена

СПОДЕЛИ

Общинският съвет в Панагюрище не даде съгласието си имената на Атанас Сугарев и братя Павел, Петко и Михаил Дейкови да бъдат вписани редом с имената на десетките видни панагюрци в мемориалната стена в Историческия музей.

Атанас Сугарев

Като част от дневния ред на редовното си заседание вчера местните законотворци трябваше да гласуват двете предложения – едното, за Атанас Сугарев, внесено от председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов и другото – за братя Дейкови, дошло от името на техния наследник Павел Цветанков в навечерието на 70 годишнината от откриването на Панагюрското златно съкровище.

16 от присъстващите в залата общо 20 съветници подкрепиха първото предложение, един бе против, един гласува „въздържал се“ и двама не гласуваха. Също 16 бяха гласовете „за“ второто предложение, отново имаше един глас „против“ и този път трима съветници не гласуваха. По този начин двете предложения не бяха приети, защото, съгласно чл.46, ал.1 от Наредба на Общински съвет за почетните звания и отличия(изменен с решение 356 от 27.06.2018г.), вписването в Мемориалната стена като форма на най-висша обществена почит, се извършва по решение на Общинския съвет с пълно единодушие, при присъствие на не по-малко от две трети от общия брой на общинските съветници.

Гласуването предизвика дебати. Общинската съветничка от Реформаторския блок Пепа Филина определи въпросния член 46,ал.1 от Наредбата като правен абсурд, защото съединява два вида мнозинство. Филина припомни, че не е прецизиран и текстът на Правилника, като това е трябвало да направи като негов вносител председателят на групата съветници от БСП Станимир Велчев. „Няма как с един или двама против да пренебрегнем мнозинство. Конституцията се приема с 3/4 мнозинство. Толкова сме малки ние тук спрямо тези хора, че чак ми е неудобно! Кой от тях е мислил за слава? Кой от нас си позволява да мери духа?”, попита риторично Филина.

„Ако на заседанието присъстват 20 съветника и те гласуват „за”, това единодушие ли е, като се има предвид, че общинските съветници са 21, независимо дали са в зала или не са? Другият вариант – ако присъстват 11 съветника, които са достатъчно, за да се проведе заседание на Общинския съвет и те гласуват „за”, тогава приема ли се това предложение? Затова в Правилника беше заложена тази квота, защото винаги се случва да отсъства някой по обективни причини. Текстът беше приет от Общински съвет.“ – обясни в отговор Станимир Велчев и подчерта, че ако някой желае, може да се внесе нова редакция на текстовете.

Като грозна определи ситуацията общинският съветник от групата на ГЕРБ Томи Наплатанов. ”Кандидатурата на Атанас  Сугарев беше внесена от председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов. Едва ли ние всички заедно тук разбираме повече от литература, духовност, принос и т.н.  Предстои честването на 70-годишнината от откриването на Панагюрското златно съкровище. Това съкровище нямаше да радва очите не само на българите, а на всички, които обичат културата, историята. Братя Дейкови са го намерили, показали са го на света, не са го скрили, не са го насякли на парчета злато, за да го продават тайно, да забогатеят или да си правят пръстени и обеци. Имали са чувството на истински българи и са направили това, което трябва, за което всички ние сме им задължени”, заяви той.

Като срамно окачестви решението на Общинския съвет кметът Никола Белишки. „Когато човек се прикрива зад неуредици или пропуски в нормативната уредба, за да казва „не”, и да не подкрепи една или друга кандидатура, това е погрешно и недостойно. Ние сме тук не , за да се въздържаме , а да си казваме точната позиция.“ – посочи градоначалникът. „Тези хора не са търсили слава или облагодетелстване, те са направили това, което им е подсказала съвестта и възпитанието им. Няма измерител на духа и съвестта, делата са тези, които са точния измерител.“ – каза още Белишки.