Начало Общество Официално прерязаха лентата на обновения Природонаучен музей (ВИДЕО)

Официално прерязаха лентата на обновения Природонаучен музей (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

Тази вечер, 7 ноември, се състоя официалното откриване на реновираната сграда на Природонаучната сбирка към Исторически музей – Панагюрище.

Събитието откри директорът на Историческия музей доц. д-р Атанас Шопов. Той припомни, че това обновяването става възможно, благодарение на действията, предприети от Община Панагюрище и от Исторически музей. Благодарение на тази симбиоза се реализира проект „Саниране на фасади, изграждане на рампа за достъп на инвалиди”.

Проектант е инж. Николай Деянов, а изпълнител е фирма „Ив Ко“.

В рамките на проекта е извършено цялостно саниране на сградата и е направена рампа за трудноподвижни хора.

През последните две години, по програми на МИГ Панагюрище, Стрелча, Лесичово, се реализират още два проекта, отнасящи се към флората и фауната в Панагюрско.

Нов препарат, дарение от Стоян Мачеев

Голяма част от витрините в сградата също са обновени, като по този начин се създава по-добра среда за представяне на подредените препарати. Освен богато разнообразие от животни и растения, посетителите ще могат да гледат и филми.

В Природонаучния музей се съхраняват и трофеи от Етиопия, дарени от панагюреца Никола Делирадев.

Любопитен и важен е фактът, че се намираме в най-стария професионален музей в Панагюрище“, подчерта доц. Шопов и разказа, че това е така, защото преди повече от 100 години, в списание „Училищен преглед“ е поместена статия, в която се разказва за зоологическа сбирка от близо 100 препарата в Панагюрище, която се посещава срещу заплащане. Събраните суми се използват за направата на бъдещи препарати.

Преди да пререже лентата на обновената музейна сграда, доц. Шопов сподели пред присъстващите, че „трябва да бъдем добри последователи на нашите първи дейци по създаването на Природонаучаната сбрка, да я пазим, развиваме и предаваме на поколенията!“

СНИМКИ ОТ ОТКРИВАНЕТО