Начало Общество „Оптикс“АД ще брани небето на ЕС от дронове

„Оптикс“АД ще брани небето на ЕС от дронове

41
0
СПОДЕЛИ

optix-thБългарската компания „Оптикс“ АД спечели европейско финансиране за създаване на система за засичане на дистанционно управляеми летящи апарати в ЕС, съобщиха от дружеството.

Анти-дрон системата включва мултиспектрални технологии, радарна и акустична детекция и алгоритмичен анализ на събраната информация за засечените цели. Българската фирма е част от международен консорциум по проекта, като е лидер в екипите за основни задачи от проекта.

„Оптикс“ ще разработи и достави необходимото оптоелектронно оборудване.

В проекта българските специалисти ще си партнират с научни организации от Румъния и Италия, Белгийската кралски военна академия и Лондонския университет “Queen Mary”.

Проектът е по програмата „Хоризонт 2020“ в сферата на сигурността. На 18 януари 2016 Дирекцията за иновации и индустрия в сферата на сигурността на Европейската комисия официално информира българското предприятие, че е спечелило финансиране за подаденото предложение за иновации в сферата на сигурността.

„Хоризонт 2020“ е най-голямата програма за научни изследвания и иновации на ЕС. Тя финансира проекти в три направления – високи научни постижения, изисквания на индустрията и обществени предизвикателства. Средствата по програмата са в размер на близо 80 млрд. евро, което е налично за период от 7 години (2014—2020 г.) в допълнение към частните и националните публични инвестиции, които тези пари ще привлекат. Засега „Оптикс“ е единствената българска компания, която получава финансиране по тази програма. Дружеството е специализирано в конструирането и производството на оптични елементи и изделия с военно и с гражданско предназначение. В него се извършва целият производствен процес – от проектиране и реализиране на прототипи до серийно производство на елементи, възли и готова продукция.

Източник: http://epicenter.bg