Начало Политика От 2 февруари в ЦИК започва регистрацията на партиите и коалициите за...

От 2 февруари в ЦИК започва регистрацията на партиите и коалициите за изборите

СПОДЕЛИ

NIK цик теглене 23април 04

От 2 февруари ЦИК започва регистрация на партиите за участие в предсрочните парламентарни избори на 26 март. Тя ще продължи до 8 февруари. Това става ясно от хронограма, публикувана на сайта на ЦИК, цитирана от Труд.

До 29 януари ЦИК трябваше да обяви разпределението на броя на мандатите за всеки избирателен район.

Районните избирателни комисии (РИК) трябва да регистрират инициативните комитети до 13 февруари, а до 21 февруари РИК ще регистрира кандидатските листи по места.

Жребият за номерата в бюлетината на партиите и коалициите ще е на 22 февруари. Предизборната кампания започва на 24 февруари и продължава до 24 март.

Българските граждани, които живеят в чужбина, могат да подават заявления, че желаят да гласуват, до 28 февруари.

До 11 март избирателите, които искат да гласуват по настоящ адрес, трябва да подадат заявление до общината. А 18 март е срокът, в който избирателите могат да поискат от общината да отстрани грешки в избирателните списъци.

Изборният ден на 26 март ще започне в 7 ч и ще продължи до 20 ч. Ако в 20 ч пред секциите има опашка от негласували, председателят на комисията трябва да събере личните им карти. Гласуването обаче не може да бъде удължавано с повече от час и трябва да приключи най-късно до 21 ч. В 20 ч на 26 март ще са ясни и първите данни за гласуването от социологическите агенции.