Начало Общество И от Поибрене съобщават за вълци край селото

И от Поибрене съобщават за вълци край селото

СПОДЕЛИ

poibrene4Ловците от Поибрене също се оплакаха от засилено вълче присъствие около селото. Председателят на дружинката Димитър Зяпков съобщава пред Агенция „Фокус“, че около 20 коне на дървари са станали жертва на хищниците. Ловджиите обмисляли специална хайка за справяне с нашествениците. До този момент два вълка били отстреляни. По думите на Зяпков пред Агенцията глутницата край Поибрене нямала нищо общо с тази край Панагюрски колонии, за която ПИА първа информира след сигнал на наш читател.

Глутниците вълци ловуват всички едри растителноядни в своята територия, докато самотните вълци са по-склонни да се хранят и с по-дребни животни. Методите за ловуване варират от изненадващи нападения до продължителни преследвания. Чрез взаимодействие в глутницата вълците могат да преследват едра плячка с часове, преди да се забавят, но успехът е сравнително нисък. Самотните вълци хващат дребни животни, като скачат и ги притискат към земята с предните си лапи (мишкуване), техника, характерна също за лисиците и койотите.

vylciПри нападение вълците обикновено се насочват към врата, гърлото и страничните части на животното. Глутниците най-често убиват слабите, възрастни и болни животни, тъй като едрите и здрави екземпляри им отвръщат, като понякога нараняват и дори убиват ловуващите вълка. Някои изследвания показват, че едва един от десет опита за убиване на лос от глутница вълци завършват с успех.

Диетата на вълците включва, но без да е ограничена до това, едри бозайници, като елени, лосове, бизони и овцебикове. Те ловят също и бобри, зайцевидни, гризачи и други дребни животни. Вълкът се нуждае от 1,5–5 kg месо на ден, за да оцелее, но тъй като не винаги има възможност да се храни всеки ден, може да изяде до 10 kg наведнъж.