Начало Култура Панагюрецът Петър Ковачев и учителят му Иван Додов редят съвместна изложба

Панагюрецът Петър Ковачев и учителят му Иван Додов редят съвместна изложба

СПОДЕЛИ

Романтичното заглавие „Копнеж“ са избрали младият панагюрски художник Петър Ковачев и неговият учител Иван Додов за съвместната си изложба. И двамата рисуват с акварелна техника, но картините им са много различни и показват различен темперамент и артистичен поглед. Откриването на изложбата е насрочено за 14 ноември от 17.30 ч. в изложбената зала на Исторически музей – Панагюрище.  За Петър Ковачев тръпката е особено силна, защото за пръв път ще покаже творбите си пред своите съграждани.

Иван Додов е роден в София през 1960 г. Завършва Националната Художествена Академия в София през 1986 г. със специалност “Художествено пространствено оформление” в класа на проф. Георги Петров. От 1989 г. до 2010 г. Иван Додов има над 35 самостоятелни изложби в България и по света. Почти всяка година участва в пленери, организирани от “Център по изкуствата” към Кметство на гр. Пасау, Германия и в ателиетата на СБХ в “Сите Интернасионал дез Арт” в Париж. Картини на Иван Додов се намират в галерии и колекции в България, САЩ, Германия, Италия, Франция, Испания, Австрия, Холандия. Швеция, Финландия, Унгария, Израел, Гърция, Турция, Полша, Чешка република. Живее и работи в София.

Петър Ковачев е роден през 1993 и израства в Панагюрище. Средното си образование завършва в родния си град. Още като дете се интересува от рисуване и особено от акварел. Започва художественото си образование през 2015 г. в Нов български университет, София, катедра „Визуални изкуства“ с модул графика и илюстрация.

По време на образованието си той участва в практически курсове в областта на живописта, графиката, илюстрацията, керамиката, стъклото, порцелана, плаката и рекламния дизайн. Практическото му обучение включва индивидуални проекти, участие в изложби и конкурси, работилници по керамика, стъкло, скулптура, компютърна графика, мултимедия и цифрови технологии.

Първият му професионален учител по акварел e Иван Додов – един от най-добрите акварелисти в България. През 2017 г. участва в мастер класа  на Алваро Кастагнет – един от известните акварелни майстори в света.

Петър Ковачев е член на IWS България и е участвал в колективни изложби в България и чужбина През 2018 г негови творби са показани във  Фабриано /Италия/, Урбино /Италия/, Флоренция /Италия/, Мексико, Малайзия, Непал, Мианмар,Перу

През 2019 г. негови работи са част от изложби във Виетнам, Албания, Варна и Пловдив. През тази година получава награди за най-добър млад художник на конкурси в Боливия и Фабриано /Италия/.