Начало Местна власт Панагюрище на четвърто място по финансова стабилност

Панагюрище на четвърто място по финансова стабилност

41
1
СПОДЕЛИ
restorant

Кметът на общината се консултира с фонд „Флаг“ за заем за мостово финансиране на европроектите

panagyurishte

Община Панагюрище е на четвърто място в България по финансова стабилност. Това стана ясно на последното заседание на комисията по бюджет и икономика. Мястото е станало ясно при консултацията на кмета Никола Белишки с фонд „Флаг“ по повод намерението му да изтегли заем за мостово финансиране на европроектите. Седмината участници в комисията подкрепиха принципно заема на община Панагюрище. Днес по този повод ще се състои и обществено гласуване за кредита а на декемврийската сесия ще се произнесе и общинския съвет.

Мисията на Фонд „Флаг“ е да подкрепи усилията на българските общини и общински дружества в процеса на подготовката и успешното изпълнение на проекти по Оперативните програми (ОП)/Програма за развитие на селските райони (ПРСР), които са насочени към модернизиране и разширяване на общинската инфраструктура и към създаване на устойчиви и модерни местни общности.

Фондът отпуска заеми на общини и на общински дружества, които изпълняват проекти, одобрени от Управляващите органи на ОП/ПРСР, както и на общини за подготовка на проектни предложения.

Община Панагюрище е първенец по усвояване на евросредства в Пазарджишка област. Това стана ясно през миналата седмица от данните на Института за пазарна икономика. Според данните на Института http://www.regionalprofiles.bg/bg/Панагюрище е на първо място в областта по показател усвоени средства на човек. Според изследването на всеки жител тук се падат по 1160, 9 лева, усвоени по европейски програми. На дъното е община Септември с 80.4 лева. Средната стойност за областта е 356.8 лева. Средната стойност за страната е 379.8 лева.