Начало Общество Панагюрище почете паметта на априлци

Панагюрище почете паметта на априлци

СПОДЕЛИ
Община Панагюрище
restorant

Гост на честванията беше Маргарита Попова – вицепрезидент на Република България

Община Панагюрище
Община Панагюрище

С шествие от площад „20-ти април“ до Исторически музей – Панагюрище и поднасяне на цветя на паметниците на Павел Бобеков, Орчо Войвода и Райна Княгиня стартира първата част на събитието, посветено на 140-та годишнина от избухването на Априлското въстание.

Специално за събитието в града пристигна вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова.

В шествието взеха участие още съветникът по културните въпроси към посолството на Москва Кирил Рънза, председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, кметът на община Панагюрище Никола Белишки, заместник-кметовете Галина Матанова и Георги Павлов, видни ректори, историци, филолози, студенти и журналисти.

Днес ние трябва да дадем акцент на това какво ни е дал Април 1876 година – тогава и днес, и какво ние трябва да пренесем в бъдещето. Какво ни е дал тогава – символ на държавността, първи министър-председател, дал ни е армия, знаме, Княгиня. Какво ни дава днес – увереност, че българския народ, всички ние сме силни само тогава, когато сме единни и се уповаваме на вярата – тогава ние можем да отстояваме своите национални позиции навсякъде и пред всеки” .

Това бяха част от словата, които произнесе днес градоначалникът Белишки в Историческия музей, за да приветства гостите.

Вицепрезидентът на Република България връчи наградите на победителите от Националния конкурс „Народните будители и аз“, посветен на 140-та годишнина от избухването на Априлското въстание. Попова подари на Исторически музей – Панагюрище издание на книгата „История славянобългарска“ и постави началото на втората част на събитието – дискусионен форум „Априлското въстание – брод за свободна и независима България“.

В своето слово вицепрезидентът припомни за героизма и духовната мощ на българите, които са подготвили и участвали в Априлското въстание. Тя определи Панагюрище като „свещен олтар на българския дух“, където преди 140 години Бенковски е отворил дълбока рана в сърцето на Османската империя.

Маргарита Попова предложи датата 20 април да влезе в националния календар и от следващата година да се отбелязва с национални тържества.

Събитието продължи с научно съобщение „Априлското въстание – брод към държавността“, представено от доц. д-р Атанас Шопов – директор на Исторически музей – Панагюрище.

Георги Вацов произнесе слово на БРОД за България „В памет на героите“.

Научни разработки и изследвания представиха студенти от Университет по библиотекознание и информационни технологии и Софийски университет „Св. Климент Охридски“.